Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

7 юли - Европейски ден на шоколада

Шоколадът е един от най-популярните сладки десерти в света и хората, които не са му почитатели са твърде малък процент в сравнение с тези, които обожават той да се топи в устата им. Според статистиката, човек изяжда средно 10 000 блокчета шоколад през живота си.

Денят на  шоколада се отбелязва във всички страни от Европйския съюз днес. На тази дата през 1550 година е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. Първото шоколадово блокче е направено векове по-късно – едва през 1842 година, т. е. преди 178 годинии, в Англия от Джон Кадбъри, който добавил към какаото кондинзирано мляко и така се получил първият млечен шоколад.

За маите какаовите зърна са били свързани с плодородието. Те ги използвали и като разменна монета. Ацтеките пък смятали, че те са „храна на боговете”, а какаовото дърво било свещено за тях. Когато испанските конквистадори превземат Мексико, в съкровищните камери на последния ацтекски владетел  - Монтесума II, намират над 25 хиляди кг. какао, които били заграбени и пренесени в Европа.   

Легендата разказва, че Казанова също е употребявал какаови зърна, за да подсили мъжествеността си. Шоколадът се смята за един от най-мощните афродизиаци.

Казват, че 50 грама шоколад е допустимата дневна дажба от сладкото изкушение. След сърдечна операция във Франция днес, лекарите давата малко вино или парченце шоколад. Според специалистите, той  има много силна антиоксидантна способност, разширява кръвоносните съдове, спомага за повишаване на серотонина и човек се усеща една идея по-щастлив. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предотвратява риска от инфаркт и инсулт. Най-полезен за това е черната разновидност на сладкото изкушение, тъй като е с голям процент високомаслено какао – здравословната суровина в шоколада, което съдържа магнезий и се отразява добре на дейността на мозъка.

Според австралийски учени,  едно парче шоколад на ден има същият ефект като половин час тренировки. Проучване на вестник „Дейли експрес” показва, че жените предпочитат шоколада пред виното, секса и марковата козметика.

Много и разнообразни са вкусовете на шоколада в наши дни. Освен класическите – бял, млечен, черен и с ядки, може да откриете шоколад с вкус на люти чушлета, черен хайвер, синьо сирене, розово масло, риба тон и др.

Еквадор е страната, където се отглеждат най-много какаови зърна, което е и основен поминък на населението. По информация на „Дойче Веле” пак там се прави и най-скъпият шоколад в света - 50 грама от него струват до 310 евро. Причината за високата цена е редкия сорт какаови зърна, който се казва „Насионал” и е на 5 300 години. Много ароматен, но и застрашен от изчезване вид, защото не ражда много, той  предава на шоколада онзи неповторим, лек, изтънчен вкус и аромат. Климатичните промени, дъждовният период – всичко това определя вкуса на какаовите зърна.

Но шоколадът, клкото е полезен за  хората, толкова е вреден за повечето домашни любимци. Той е вреден е за кучета и силно токсичен за папагалите.

c