Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

„Целувката на живота“ - снимката, отличена с "Пулицър"

В Световния ден на целувката нека си припомним една история, в която целувката има  друго измерение и помага за спасяването на човешки живот.

Най-известната снимка на журналиста Роко Морабито, който работел във вече закритото списание във Флорида  - Jacksonville Journal, е направена през юли 1967 година и се казва „Целувката на живота”. На нея са запечатани двамата електротехници – Рандъл Чемпиън и Джей Ди Томпсън.

Изпълнявайки служебните си задължения, Рандъл случайно докоснал една от жиците за високо напрежение. Чемпиън е отблъснат от стълба, а обезопасителният колан го спасява от падане. Хубавото в ситуацията е, че веригата между електрическия стълб, земята и работника  не се е затворила. В противен случай от високия волтаж човекът би изгорял, преди да може да му бъде оказана помощ.

Сърцето на Рандъл Чемпиън спряло да бие от волтажа, минал по тялото му. Колегата му – Джей Ди Томпсън, видял случващото се, бързо се изкачил по електрическия стълб. Започнал веднага да му прави изкуствено дишане „уста в уста”, до мига в който не се появил слаб пулс. След което взел Рандъл на рамо, слязъл с него и поставил партньора си на земята. Когато дошла медицинската помощ, Рандъл Чемиън вече бил в съзнание. Скоро той се възстановил напълно.

Чепмиън живее още 35 години, като претърпява още един подобен инцидент  20 години по-късно, който обаче не позволява на техника повече да се катери по стълбовете. Умира на 64-годишна възраст през 2002 г.

Снимката обикаля света и е публикувана в редица вестници и списания. През 1968 г. Роко Морабито получава престижната награда  „Пулицър”  за заснемането на тази невероятна сцена.

c