Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Глобяват българи и румънци, паркирали колите си на плаж Болата

Един от най-красивите плажове в света е още част от резерват „Калиакра“

Акция за санкциониране на автомобили, паркирани на плаж Болата и на брегоукрепващите съоръжения там, е проведена през уикенда, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на село Българево Георги Георгиев. В петък, събота и неделя служители на РИОСВ, Министерството на туризма, полиция и жандармерия са съставяли актове и са налагали глоби по 1000 лева на собствениците на коли.

По думите на кмета е имало и румънци, които са били карани в полицейското управление в Каварна и глобявани. „Така в скоро време никакви туристи няма да дойдат тук. Как да ги задържим, особено в период, тежък за туризма?“, пита той.

През 2018 година министърът на туризма Нено Димов подписа заповед, с която  плаж Болата се изважда от резерват Калиакра и се включва в защитена местност „Степите“, където режимът е по-облекчен.  Тогава обаче Димов заяви, че процедурата все още не е приключена, тъй като трябва да бъде направена и промяна в Закона за защитените територии.

Оказва се, че процедурата не е приключена и към този момент и Болата все още е територия в резерват, каза за Про Нюз Добрич зам.-кметът на Каварна Георги Балтаджиев.

Джипове паркираха на плаж край Каварна

„По закон трябва да бъдат налагани санкции и аз напълно разбирам контролните органи. От години обаче говорим плажът да може да се концесионира, да се отдаде под някаква форма на някого, за да имаме туристи. Правим постъпки пред МОСВ и МРРБ да се случи нещо с този плаж, да бъде всичко законно и хората да са спокойни, че няма да са глобявани“, заяви кметът на Българево.

На Болата практически няма къде да се паркира и колите спират до плажа. Според кмета Георгиев вреди на природата от това не са нанесени.

„По закон на Болата не може да се слиза с автомобили, само пеша. Говореше се за изграждане на екопътеки, но това не е ясно кога ще стане. Ако искаш да спреш над Болата и да слезеш пеша, пак не може, защото пак си в резервата. Единственият вариант е да се паркира на три километра преди плажа, на пътя Българево-Калиакра. Кой иска да върви 3 километра пеша в жегата?,  обяснява Георгиев.

По думите му на плажа няма обозначителни знаци, че паркирането е забранено. Местните хора били обвинявани, че те вадят табелите. Община Каварна има проект за паркинг, но  за да се случи той, територията трябва да бъде извадена от резервата.

c