Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Професионален празник и 141 години отбелязва МВР

Министерството на вътрешните работи /МВР/ започва да функционира от 5 юли 1879 година, когато с Указ №1 княз Александър I Батенберг сформира Първото правителство на България. За министър-председател на държавата и първи министър на вътрешните работи е назначен Тодор Бурмов.

През 1925 година по Закона за администрацията и полицията е създадена и специална „Дирекция на полицията“, сред чиито отдели е и Държавна сигурност. На 10 септември 1944 година с Постановление
№1 Министерският съвет под натиска на комунистите се създава т. нар. Народна милиция и ликвидира полицейската система на предишното правителство. В Народната милиция постъпват на работа хора, участвали в нелегалното комунистическо движение и имат заслуги за установяване на новата власт.

От 27 декември 1968 г. с указ № 1156 Министерството на вътрешните работи и народното здраве /МВРНЗ/ и Комитетът за държавна сигурност се обединяват в Министерство на вътрешните работи и
държавна сигурност /МВРДС/. Година по-късно, на 5 април 1969 г., наименованието му е възстановено. Държавна сигурност съществува отделно съгласно два нормативни акта: Указ №1670 от 1974 г. за Държавна сигурност и Указ №1474 от 1974 г. за дейността на Държавна сигурност.

През 1991 г. се приема закон за реформа в системата на МВР. С този закон се отменят указите за Държавна сигурност и тя се премахва. Променя се наименованието от Народната милиция на Национална полиция. През 1993 г. е приет нов Закон за националната полиция.

През тази година се навършват 141 години от основаването и функционирането на Министерство на вътрешните работи като част от държавния управленски апарат.

"През 2020 г. празникът на МВР ще е различен. В контекста на извънредната противоепидемична обстановка, ръководството на министерството реши да отмени публичните събитията", съобщиха от пресцентъра на силовото министерство.

Отменени са традиционната церемония по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин и церемонията за награждаване на служители, показали високи професионални резултати.

МВР: Благодарим на всички, които подкрепят усилията на служителите на МВР в изпълнение на нелеките им задачи!

Нека, макар и без тържества, празникът ни обединява по пътя към утвърждаване на върховенството на закона и служба в полза на обществото.

&feature=emb_title

снимка и видео: МВР

c