Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е летния Атанасов ден!

Да почерпят Атанас, Наско, Начо, Живко, Траян, Трайко и производните им

Празникът е свързан с началото на жътвата. Вярва се, че на този ден Св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически действия.

На днешния ден се коли черна кокошка. Обичаят е известен под името кокоша църква.

В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.

В западна България  Св. Атанас се почита от орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд и при кръщението си бил наречен Аврамий. В ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня. По-късно отишъл в Цариград. Там той се запознал и усъвършенствал в тогавашните науки. Станал ученик на преподобни Михаил Малейн и бил подстриган в монашество под името Атанасий. След време отишъл в Света гора. Разчули се както големите му знания, така и неговия свет и добродетелен монашески живот. Мнозина започнали да му отдават почести. Уважавали го и видните за онова време сановници и пълководци на империята Лъв и Никифор.

По-късно Никифор става византийски император. Той щедро подпомагал Атанасий в изграждането и разширяването на светогорските манастири и особено в изграждането на основания от Атанасий манастир, наричан сега Великата лавра св. Атанасий Атонски.

Благочестивият монах Атанасий получил от Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога, той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име.

 Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на Х век.

c