Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кандидат-гимназистите подават заявления за първо класиране онлайн или в училища-гнезда

От днес до 7 юли кандидат-гимназистите подават заявленията за първо класиране в учебните заведения по държавния план-прием за учебната 2020/2021 година. Заявлението се подават до председателя на областната комисия към РУО Добрич. Учениците трябва да подредят по желание профили и специалности, за които отговарят на условията за балообразуване.

Вариантите за подаване на документите са два. Първият е онлайн. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа priem.mon.bg и индивидуален код за достъп, който е посочен в служебната бележка за явяване на изпити.

Вторият вариант е заявлението да се подаде в училище-гнездо. За област Добрич това са ОУ „Христо Смирненски“ в Добрич, ОУ „Антим Първи“ в Балчик, ОУ „Йордан Йовков“ в Каварна и  ПГТО „Дочо Михайлов“ в Тервел.

Обявяването на списъците с приетите ученици на първия етап на класирането ще стане до 13 юли. Резултатите от класирането могат да бъдат проверени в електронната система на МОН.

Списъците с втория етап на класиране ще бъдат обявени до 20 юли. Обявяването на записалите се ученици и броят на незаетите места ще стане на 23 юли. Заявления за участие в третия етап на класиране се подават от 24 до 27 юли.  

От просветното ведомство напомнят, че седмокласниците могат да кандидатстват в неограничен брой училища. Като отделно желание в заявлението трябва да се посочи всяка избрана паралелка.

c