Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кралско агаве цъфти в Ботаническата градина в Балчик

Agave victoriae-reginae, наричано още Агаве на кралица Виктория или Кралско агаве цъфти в Ботаническата градина в Балчик, съобщиха оттам.

Това е един от най-атрактивните видове от рода Агаве, а за колекционерите – сред най-красивите и желани. Има кръгла форма и много плътно разположение на листата. Характерно за този вид е, че умира след цъфтеж.

Като много други екземпляри от същия род, Кралското агаве има дълъг жизнен цикъл. Нужни са му между 20 и 30 години, за да започне цъфтеж. Зрелите растения развиват ефектни жълти цветя на високи 2,5 - 3,5 м. цветоносни шипове през средата на лятото. Образуването на цветове и плодове изтощават растението и то загива малко след разсяването на семената.

Кралското агаве произхожда от източната планина Сиера Мадре в щата Коахила, Североизточно Мексико, където е застрашено от изчезване. Той е широко култивиран и често срещан в развъдниците на сукулентни растения.

В момента Кралско агаве в цъфтеж може да бъде видяно в Експозиционна оранжерия на градината. В колекцията освен този вид се отглеждат и още 67 вида Агаве.

c