Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

От 15 юли животновъдите могат да кандидатстват за помощ за изграждане на кланици

Животновъдите ще могат да кандидатстват за подпомагане по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. Документи ще се приемат в Областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по място на осъществяване на дейността по проекта от 15 юли до 31 юли 2020 година.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходите за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 90 000 лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за изграждане на стационарни кланични пунктове или за закупуване на мобилни такива за добив и транжиране на месо от собствени едри и дребни преживни животни. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.

Определеният от УС на ДФ „Земеделие“ бюджет на помощта за 2020 годена е в размер на 2,5 милиона лева, който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.

Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално - да намалят производствените разходи или подобряване и пренасочване на производството.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 година за период от най-малко 3 години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Указанията за прилагане на схемата за държавната помощ и документите към нея са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

c