Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Джулай Морнинг – единствено в България

40 години България празнува Джулай Морнинг – един типично български празник

Много са историите, свързани с Джулая. Всеки си има своята. Особено поколението, което в началото на 80-те години е поемало живота си в ръце. А създатели на традицията са бунтарите, които искат да променят статуковото – нека не забравяме, че по това време  България все още е комунистическа държава.

Най-популярната версия за възникването на  „хипи празника”, както определят Джулай Морнинг е, че това е знак на протест срещу комунистическата власт, ограниченията и свободата на духа. А посрещането на слънцето е символичното посрещане на новото начало, на промените, които тръгват от малките детайли.

Друга история разказва, как няколко момчета от Варна, току-що завършили училище, трябва да влязат в родната казарма, където за две години се откъсват от дом, приятели, купони и любов. Затова решават да изживеят своето синьо лято на брега на Черно море. Малко спане, много забавления, рок песни, сред които и  July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г ., танци, бира и любов, разговори, свирене на китари – една приятелска и задушевна атмосфера, изпълнена с мечти и незабравими преживяваня. Така осъмват и посрещат първите слънчеви лъчи на юли. Омаяни от красотата на природата, от слънчевия диск, от изпитата бира и емоциите, те си обещават след казармата да се срещнат отново и да съпреживеят задължително това неповторимо усещане заедно.

Трета версия също е свързана с казармата. Според нея, един войник,  прекарал нощта на 30 юни срещу първи юли на пост, явно пазещ спомени от едно такова лято, се зарекъл, че ще направи така, че никой повече да не посреща първоюлския изгрев сам. Само да излезе от казармата.

Сигурно има още много истории. Несподелени, недосънувани и недоизживяни. Но от тогава насам, на всеки 30 юни срещу първи юли, огромни групи хора се събират край брега на нашето Черноморие, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето и да  се пречистят.

Не, древният култ на предците ни към Слънцето няма нищо общо с това. Освен подсъзнателно. Самият празник е радостта на хората да посрещанат новото лято, новата надежда, за по-доброто утре, да съберат и запазят положителната енергия от този миг за идните дни. И да се насладят на песните на култови групи. July Morning на Юрая Хийпсе превръща в емблема на изгрева.

Приемаме, че началото на единственото по рода си събитие в света е в България, през 1980 г., макар някой да твърдят, че първият Джулай е през 1986 г., на фара при вълнолома във Варна, където са се събрали едва няколко жители на морския град.

С течение на времето празникът набира популярност и така се стига до първото събиране край местността „Огънчето” в село Камен бряг, на стръмните скали на брега на морето. Стотици хора остават на палатки или в колите си през нощта на 30 юни.  Някой будуват цяла нощ край запален огън с приятели, други умората ги надвива, но всички стават преди изгрев, за да посрещнат прегърнати и в мълчание Слънцето, което първо тук докосва българската земя, а с неговат поява на хоризонта зазвучава култовата песен на Юрая Хийп.

През 2007-ма година, отново на Камен бряг, самият Джон Лоутън – бивш вокалист на групата, по покана на тогавашния  кмет на Каварна Цонко Цонев, изпява на живо едноименната песен, и заедно с всички присъстващи на скалистия бряг посрещат изгрева на 1 юли.

Интересното е, че още през 2004 г., когато за първи път идва в Каварна, на "Kavarna Summer Live Music Fest 2004, Джон Лоутън пее вечерта на 1 юли на брега на морето. Но не знае нищо за Джулая.

От тогава до сега много неща се промениха . Каварна вече не е музикалната столица на България. Джулаят не се посреща само по Черноморието, но и по поречието на Дунав  и във всеки по-голям български град. От терасата  или прозореца си, всеки може да посрещне първия юлски изгрев, пускайки любимата си песен. Старите хипари избягаха от шума на многото хора и се скриха във Варвара. А от началото на 90-е посрещат не само юлското утро, но и юлската вечер на 31- ви юли в Несебър.

Младото поколение може би няма представа защо се празнува този ден или какво символизира той,   но им допада тръпката да са заедно  на едно по-различно и мистично място, със сурова, но приказна природа и прекрасна гледка към необятната морска шир, каквито са Камен бряг, Тюленовво, Шабла...

Да избягаш от хаоса на града, да се обърнеш към душата си, да се пречистиш и освободиш от страха, неприятностите, болката, да се заредиш за новото начало с първите юлски лъчи, докоснали страната ни, да се събереш с приятели, да завържеш нови познанства -  това е смисълът на Джулая във време, в което вече имаме свободата да говорим и слушаме когото и каквото си искаме, да пътуваме до където желаем, да се обличаме така, както на нас ни харесва. И да помним, че не финансите ни правят богати, а близостта с природата и хората, на които държим.

.

c