Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Албена приема "Олимпийски надежди" 2020

Българският олимпийски комитет /БОК/ отново събира младите спортни таланти от страната, в 13-ото издание на Фестивала „Олимпийски надежди“, чийто домакин е Европейският курорт на спорта "Албена".

Спортният форума стартира днес и ще продължи до 3 юли (петък). Участници в него са потенциалните спортни звезди на България, родени между 2002 и 2006 г. Тържественото откриване е предвидено за 2 юли, четвъртък, от 12.30 ч. на тревната площ пред хотел „Добруджа“. Там младите спортисти ще бъдат приветствани от ръководителите на БОК и от ръководството на домакините от "Албена" АД.

По традиция, след края на официалната част и дефилето на участниците по спортове, отново ще бъде спазена традицията - за кръшно българско хоро, превърнало се в един от символите на фестивала.

Състезанията ще се проведат в първокласните и отлично подготвени спортни комплекси на „Албена“, който за втора поредна година, както и за пръв път в историята, е удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

Програмата на тазгодишното издание на фестивала включва състезания в седем вида спорт. В 13-ото издание за първи път ще се проведат и надпревари по бадминтон. Сериозно съперничество ще има и в останалите спортни дисциплини - лека атлетика, минифутбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол и плуване.

Тази година като много силни се очертават турнирите по тенис на маса и бадминтон, за които са записани най-голям брой участници. Плажният волейбол също очаква класно присъствие. През миналата година шампиони станаха двамата юношески национали Самуил Вълчинов и Дамян Колев, водени от изтъкнатата треньорка Любомира Василева.

Със сигурност, футболът отново ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари. Очакват се два отбора от Варна, както и тимове от Шумен и Русе.

default

В леката атлетика най-многобройно присъствие заявяват отново представители на клубове от София, Шумен, Русе и Варна. Кросовите бягания на 1 и на 3 км ще се проведат по алеите в курортното селище. В плуването най-много участници са записани от школата на "Черно море" и СК "Бриз" от Бургас, както и от плувните школи в Русе и Шумен.

Като силни се очертават и турнирът по тенис на маса, надпреварата по баскетбол ще бъде квалификационна за следващите по-важни изпитания в календара на федерацията. В баскетбола, участия са заявени от отбори от Търговище, Варна и от Шумен. Столичани ще бъдат представени с един тим.

За втора поредна година в плажния волейбол се включват отбори от Сопот. От там ще има представители и в кросовите бягания. Вече има и заявки за близо 400 участници, като над 100 са записани за стартовете по лека атлетика.

По традиция, фестивалът на БОК се провежда под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Източник: bgathletic.com

c