Бизнес Добрич Общество

Собствениците на сезонни тераси към заведенията получиха облекчения от Общинския съвет

Ползвателите на сезонни тераси към заведенията за хранене и развлечения ще бъдат освободени изцяло от плащане на такси за първия месец след изтичане на извънредното положение и 50 % за втория месец, реши Общинският съвет на Добрич. На предплатилите ще бъдат прихванати средствата от таксите за следващи месеци.

За целта бяха приети изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

От общината припомниха, че от заплащане на общински такси за периода на извънредното положение бяха освободени ползвателите на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения и търговците на Центъра за базарна търговия (Битака) по бул. “Русия“.

„Със спестените средства, търговците ще имат възможност да възстановят дейността си и да запазят наетия персонал, който ще получава доходи. Впоследствие, след нормализиране на обстановката, средствата ще се възстановят на общината под една или друга форма.

С предлаганото изменение и допълнение на наредбата ще се намали в значителна степен финансовата тежест върху ползвателите на сезонни тераси в Община град Добрич и ще помогне за по-лесното и по-бързо преодоляване на последиците от кризата с епидемията на територията на общината“, се казва в докладната записка. 

Предвижда се финансовите средства, които са необходими за изпълнение на мерките, да бъдат изцяло за сметка на общинският бюджет.

С прилагането на новите текстове от наредбата максималният размер на намалението на приходите на Община Добрич за периода на първия месец след изтичане на извънредното положение ще бъде в размер до 26 000 лева, а през втория месец след изтичане на извънредното положение – до 15 000 лева.

Съветникът от ГЕРБ Иво Пенчев предложи да се подпомогне МБАЛ Добрич, например с отпадане на таксата за смет, ако се влоши епидемичната обстановка. От администрацията обясниха, че не са анализирали такава възможност.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *