Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

С електронен заменят старинния механизъм на часовниковата кула в „Стария Добрич“, от догодина ще бие и камбаната

5 660 лева заделя община Добрич за изработка и монтаж на електронен механизъм на часовниковата кула в АЕМО "Стария Добрич". Това стана ясно при актуализацията на капиталовата програма на общината на днешната сесия на Общинския съвет.

Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов обясни за Про Нюз Добрич, че старият механизъм ще бъде разкачен по щадящ начин и ще остане в кулата, без да бъде местен. На мястото му ще бъде инсталиран нов, електронен.

Това обаче по никакъв начин няма да наруши визията на кулата, увери инж. Керванов.

„Старият механизъм имаше повредени части, които трябваше да се сменят. Те обаче трудно се намират и са скъпи. Освен това поддръжката му беше доста сложна. Затова решихме, че най-разумно е да сложим електронен механизъм. Идеята ни е часовникът да работи с точно време и да се поддържа по-лесно“, коментира зам.-кметът. По думите му заделената сума ще е достатъчна за новото устройство. Очаква се то да бъде поставено около месец септември т.г.

От първите месеци на следващата година ще бие и камбаната. Инж. Керванов обясни, че има възможност електронният механизъм да се свърже към камбаната, но е решено, това да бъде следващ етап, защото е скъпо.

Стрелките на стария часовник са спрели от известно време. „Механизмът му не е правен по модела на възрожденските часовници от 19 век, а е по-стар. Това го прави и неточен – часовникът ежедневно даваше отклонения“, припомни за Про Нюз Добрич директорът на РИМ Добри Добрев. Освен това е трябвало ежедневно някой да го навива. Самият Добрев е правил това няколко седмици, като е изкачвал стълбите на кулата.

От 2012 година до средата на 2017 година часовникът е бил стопанисван и поддържан от Ротари клуб. Те имали ангажимент да плащат хонорар на добричлия, който се ангажирал да поддържа целия механизъм. Ротарианците обаче се отказали от ангажимента си.

Още миналата година от Община Добрич съобщиха, че се търсят възможности за трайно решаване на проблема, който е свързан с работата на механизма на часовника и неговата поддръжка.      

Старата часовникова кула, за която има сведения от средата на 18 век, е била съборена през 1965 година, сочи историческата справка. Сегашната кула е възстановена по скици, спомени и снимков материал, който се съхранява в Историческия музей. Тя е построена от майстор Дянко Петков от с. Кладница, Пернишко и местни майстори от с. Българево. Неин проектант е арх. Витлеем Чалъков.

Днешната часовникова кула е с височина 21 м. Часовниковият механизъм е изработен от майстора-ковач Илия Ковачев от Габрово и тежи 250 кг. Задвижва се от две тежести, които представляват речни камъни с различна тежина. Часовникът се навива ръчно. Кулата има и камбана, която тежи 320 кг и е отлята в цеха за камбани към Св. Синод в София. Първият й камбанен звън проехтява на 28 юни 1985 г.

c