Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отварят границите за първите 15 държави извън ЕС, мерките остават за Русия, САЩ и Турция

Съветът на ЕС утвърди незадължителен списък на т.нар "безопасни" от COVID-19 чужди държави

Съветът на ЕС утвърди днес незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от 1 юли т.г. през външните европейски граници, предаде БТА.

В първоначално изготвения списък, който ще бъде обновяван два пъти месечно, са включени:

  • Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай.
  • Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

* Ако бъде приложена от държавите-членки, тази препоръка ще засяга пътуванията до ЕС по несъществени поводи.

Показателите, по които се преценява кои държави да попаднат в списъка, са основно свързани с епидемичната обстановка на територията на конкретната страна, както и с икономическите и обществените последици за ЕС от удължаване на ограниченията.

За да попадне в този списък, дадена страна следва да съобщава за брой на новозаболелите на 100 хиляди души население за предходните две седмици, сходен или по-нисък от средния брой в ЕС от средата на юни. В тези държави следва да се отчита траен спад на новите случаи на заболяване, да се извършват изследвания и проследяване, да бъдат на разположение достоверни данни. Предвижда се данните, подавани от представителствата на ЕС на място, да бъдат взимани предвид.

Пътници от държавите извън списъка ще бъдат допускани в ЕС в следните случаи:

  • ако са граждани на страна от Общността или в семейството на такъв гражданин
  • ако имат право на постоянно пребиваване в ЕС
  • ако работят в ключова област

Уточнява се, че облекченията за граждани на Китай ще зависят от реципрочност на мерките от страна на държавното ръководство в столицата Пекин.

Съветът на ЕС отбелязва, че този списък не задължава с нищо държавите от Общността, които могат да преценят - при пълна прозрачност, да го приложат постепенно.

Настоява се държавите в ЕС да не премахват едностранно ограниченията за граждани на страни извън списъка.

Изразява се готовност, държави, които са в първоначалния списък, отново да бъдат подложени на ограничения, ако епидемичните им данни се влошат.

С цел ограничаване разпространението на коронавирусната зараза, външните граници на ЕС бяха затворени на 17 март т.г.. 

c