Образование Общество

ОбС одобри проект за изграждане на STEM център в СУ „Любен Каравелов“

Общинският съвет на Добрич даде зелена светлина за проекта на СУ „Любен Каравелов“, с който ще се кандидатства за финансиране по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Проектът е на стойност 277 778 лева.

STEM обучение означава обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, идеята на училището е на третия етаж от сградата да се изгради STEM центъра за дигитални създатели. Пространството е с разгъната площ 767 кв. метра и е достатъчно за обособяване на зоните, включващи различните режими на учене: 1. Интерактивна зона –  зона за поставяне на задачи, преподаване и презентиране; 2. Зона за индивидуална работа – място за концентрация; 3. Зона за работа по групи;  4. Зона за преживяване – зона за практическа реализация; 5. Зона за социализация; 6. Зона за движение и Място за работа на учителите.

За реализацията на проекта се предвиждат освен обзавеждане, оборудване, обучения на учители, също така и строително-ремонтни дейности, свързани с преобразуване на съществуващи пространства, отговарящи на нуждите и изискванията на настоящата програма.

„От 2018 година СУ „Любен Каравелов“ е със статут на иновативно училище и се стреми към постоянно развитие и осъвременяване на образователните методи. Целта е придобиване на знания по разбираем за новото поколение ученици начин. В училището е обособена иновативна паралелка от 5 клас с нов учебен предмет – “Програмиране” със спираловидно натрупващо се съдържание. Със  STEM профил е паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“ с насоченост роботика, за която има прием след 7 клас“, се казва в мотивите към докладната записка, която ще бъде разгледана на сесията на 30 юни, тъй като Общинският съвет на Добрич трябва да даде съгласие за придвижването на проекта.

Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ дава възможност за създаването на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации в обучението и преподаването в сферата на STEM, креативността и изследванията.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *