Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат месечна стипендия от 100 лв. за завършващите педагогика

За сериозен възрастов проблем с преподавателите по математика, физика и химия, предупреди министърът на образованието Красимир Вълчев

В края на миналата седмица, министър Вълчев участва в среща с ректорското ръководство на Тракийския университет, представители на бизнеса и ръководството на общината в Стара Загоара, на която бяха набелязани допълнителни ангажименти за подготовка на кадри в областта на IT технологиите.

На срещата, министър Вълчев коментира тежкия проблем със застаряването на учителския състав. Средногодишно от „оборот“ заради пенсиониране, образователната система напускат около 4500 преподаватели. Най-тежка е ситуацията с преподавателите в дисциплините - математика, физика и химия.

Министър Вълчев съобщи, че това е наложило да бъде предложена нова месечна стипендия от по 100 лв., на студенти, които ще завършат и педагогика.

Според прогнозата на министър Вълчев, цитиран от БГНЕС, проблемът със застаряващия педагогически състав ще продължи да съществува поне още 10 години. Той призна също, че електронното обучение, въведено заради коронавирусната пандемия, е довело до задълбочаване недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности, .

На срещата, министър Вълчев обяви също, че новата учебна 2020/2021 година ще започне присъствено, според заложената програма - на 15-и септември.

Макар ситуацията с разпространението на коронавирусната зараза в момента да е достатъчно нестабилна, от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от катуалното състояние на епидемиологичната обстановка през есента.

c