Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Създават „Гора на орела“ с дарени средства

Североизточното държавно предприятие /СИДП/, в което влизат и горските стопанства в Добричко, ще се включи в кампания за създаване на малка крайречна гора, съобщават от предприятието.

В проявата ще участват още Изпълнителна агенция по горите, Българско дружество за защита на птиците и Югоизточно държавно предприятие. Събитието е по повод 27 юни-Ден на орела. Идеята е да се съберат 2000 лева, за да бъде създадена нова гора, която да стане дом за птици от вида малък креслив орел.

Кампанията ще се води чрез DMS “POLET”на кратък номер 17 777 и в дарителската платформа platformata.bg. Със средствата ще бъдат закупени мрежа и бодлива тел, за да се оградят фиданките, както и две косачки, за да се почиства теренът от растителността, която може да заглуши младите дръвчета. Фиданките ще бъдат предоставени от ЮИДП, а в залесяването им през октомври/ноември ще участват доброволци от региона.

Новата гора ще бъде в една от защитените зони „Сакар“, „Западна Странджа“ или „Дервентски възвишения“, като теренът е на БДЗП. От дружеството се ангажират и с грижи за фиданките през първите години.

Целта на кампанията е повече хора да се ангажират в създаването на подходящи местообитания за малкия креслив орел. От края на миналата година ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП работят по проект „Земите и горите на орела“. В рамките на пет години експерти от четирите организации ще положат усилия за увеличаване популацията на вида, за да бъде съхранено биологичното разнообразие в българските гори.

Проектът „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ се изпълняван към програма LIFE на ЕС.

снимка: photo-forum.net

c