Общество

Днес се чества делото на Светите апостоли Петър и Павел

На 29 юни Православната църква почита паметта на Светите апостоли Петър и Павел

Днес приключват Петровите пости. След края на празничната литургия свещеникът причестява богомолците, с което се слага край на Петровите пости. И народът празнува.

Денят на християнските първоапостоли Петър и Павел е голям църковен празник, почитан от всички българи. Познат като  Петровден, той се пада в най-усилните дни на жътвата. За разлика от другите празници, на този ден може да се работи следобяд. Затова казват, че св. Петър „ручал (обядвал) и сърпът стоял на рамото му“ – т.е. нямал време да се храни и да празнува.   

Св. апостол Петър е един от първите и най-близки ученици на Исус Христос. Заедно с брат си Андрей Първозвани били рибари от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава “камък”, му дал сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого го мислят човеците, Петър отговорил, че той е син на живия Бог.

Петър следвал неотлъчно Спасителя до деня на възнесението му. Преди залавянето на Христос той се отрекъл три пъти от него по време на съда, но и горчиво се разкаял. на Петдесетница, осенен от Светия Дух той става един от ревностните проповедници на Христовото слово.

Според Евангелието  Исус поверява на Петър грижата за раждащата се Църква с повелята: „Паси моите овци!“По тази причина в българската народна традиция свети Петър е представен като пазител на райските врати и на ключовете за тях. Според народните вярвания той е беловлас старец, който мери на кантар греховете и добрините на хората. Ако добрините са повече – отключва вратите на Рая и ги пуска вътре. 

Свети апостол Павел произхождал от влиятелен еврейски род от град Тарс в областта Киликия (Мала Азия). Наричал се Савел и бил яростен гонител на първите християни. Но веднъж, на път за Дамаск – в околностите на града – той е заслепен от силна светлина. Чул думите на Христос: „Савле, Савле, защо ме гониш?“. Това бил мигът на неговото обръщане към Христовата вяра. В Дамаск един от христовите апостоли – Ананий– го изцелил с молитва и Савел отново прогледнал. Той започнал искрено да разпространява Христовото слово и станал един от апостолите. Тогава сменил името си от Савел на Павел. Обхождайки цялата източна част на Римската империя той оставил много поучения, отразени в книгата „Деяния апостолски” и по-късно бил наречен „апостолът на любовта“.

Цървата е посветила един общ празник на двамата, защото ги почита като първи апостоли и вселенски учители. В лицето на апостол Петър тя вижда образа на отреклия се от Бога човек, който след това е повярвал, а в апостол Павел – гонителя и хулителя на Бог, който след това също е повярвал в него. Според най-разпространеното християнско предание двамата загинали като мъченици за вярата в един и същи ден на едно и също място – на 29 юни 67 г. в Рим. Св. Петър е осъден на разпъване, но помолил да го приковат на кръста с главата надолу, защото се смятал за недостоен да приеме еднаква смърт с тази на Спасителя, а Св. Павел е посечен с меч, защото бил римски гражданин – разпятието не било наказание  за римските граждани.  

В народната традиция двамата апостоли се осмислят като братя близнаци. По-добрият е Петър, докато Павел е по-лошият – „той пали и гори“. Този демонизиран образ на апостол Павел няма нищо общо със житието му, но на него народна традиция е отредила отделен празник, който се нарича Павльовден или Паулувден – честват го на слеващия ден, 30 юни, когато е църковният празник Събор на светите апостоли. Поради това, че двата празника са в периода на жътвата, когато е и изключително горещо, старите българи са спазвали редица забрани. С тях вярвали, че ще умилостивят св. апостол Павел да не им праща пожари, които да запалят снопите и неожънатото жито, а също гръмотевици и градушки. Затова на Павльовден не кладат огън по никакви причини – включително не палят пещите за хляб, не се готви, не се работи на нивата.        

Източник: bonafide.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *