Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Днес е балът на възпитаниците на Аграрната гимназия в Добрич

30 са тази година абитуриентите от Професионална гимназия по аграрно стопанство – Добрич, които завършват с профил „Техник на селскостопанска техника” и „Фермер - земеделец”. От тях само три са момичета, а отличниците са двама. Това са Александър Росенов Георгиев  и  Мирослав Михайлов Симеонов.

Изпращането на зрелостниците ще е в 11.00 ч. утре в двора на учебното заведение, когато ще бъдат връчени дипломите, свидетелствата за професионална квалификация и ще бъдат раздадени награди на участниците от конкурса „Супер фермер”. 12 са спечелилите ученици от Добрич. Те са представили своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието  в конкурса „Моето стопанство“, който е част от съвместната кампания на   Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката - „Супер фермер“.  Това заяви за Про Нюз Добрич инж. Господин Господинов, директор на гимназията.

За балната вечер учениците ще се съберат пред храм-паметник „Свети Георги”, след което ще направят традиционните снимки пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, а в  19.30 ч. е тържествената вечеря в ресторанта на хотел „България”.

Около 70 % от възпитаниците на гимназията ще продължат своето обучение. Предимно в Аграрния университет в Пловдив, Техническите университети в Русе и Варна и в колежите в Добрич. Останалите ще започнат работа веднага.

„Работодателите търсят нашите кадри”, казва инж. Господинов. „Очакват само да завършат и учениците ни веднага започват работа. На 30 юни им предстоят последните изпити - за трактористи и комбайнери. Завършилите нашата гимназия получават 6 документа – диплом за средно образование, свидетелство за професионална квалификация, любител шофьор - категория  В, категория ТКТ, която дава възможност за управление на трактор и категория ТВК, с която имат  право да работят самостоятелно с колесни и верижни трактори и агрегатираните към тях работни машини и  категория ТВК 3 – за комбайнер. С последната категория лицата имат  право да работят самостоятелно със самоходна специализирана и специална земеделска техника.” – резюмира предимствата на аграрната гимназия директорът, инж. Господинов.

„Това, с което можем да се похвалим е, че спечелихме отново проект по „Еразъм” за европейски практики в биологични ферми в Австрия. Предвидено е това да се случи през месец март догодина, като учениците, които ще участват  ще са от 11 и 12 клас - 20 човека. Миналата година наши възпитаници бяха в Милано, отново по проект на „Еразъм”, на практика в биологична ферма.”

На финала на нашия разговор инж. Господинов пожела на възпитаниците на ПГАС- Добрич да са здрави, да бъдат дисциплинирани и знанията, които са придобили в училище и в изнесеното обучение от производствените практики, да могат да ги прилагат в живота. Да се реализират в специалностите, които са завършили и да си останат в България и в Добруджа!

ПГАС випуск 2019 / архив
c