Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

26 юни - Международен ден за борба с наркоманията и наркотрафика

26 юни е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Световен  ден за борба с наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г., а през

1988 г. се отбелязва за първи път.

Целта на този ден е светът да изрази своята решителна позиция в битката с разпространението на наркоманията, както и да окаже помощ и подкрепа на хилядите семейства,  засегнати от този обществен бич. Употребата на какъвто и да било вид наркотик унищожава живота както на този, който се дрогира, така и на неговите близки.

Според Националния фокусен център по наркомании, между 20 000 и 30 000 са лицата, употребяващи хероин в България, а канабисът (марихуана, хашиш) е най-често използвания наркотик у нас. Сериозно се е увеличила употребата на амфетамините и други стимуланти, особено сред по-младото население. Екстази, амфетамини, метамфетамини и кокаин използват около 5-6%  от зависимите.

В Европа делът на тези, които са употребявали най-малко веднъж в живота си някакъв незаконен наркотик, различен от канабис, е 1-2%. В България 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. Статистиката е стряскаща.

Редовната употреба на наркотици въздейства върху централната нервна система, променят мозъчните функции, води до превъзбуда, промяна на настроението, възприятията и мисленето, уврежда жизненоважни органи и системи и оставя трайни последици върху здравето.

Наркозависимите имат трудности в общуването, нараняват близките си, губят приятелите си, работата си, а много често и живота си.

Наказателният кодекс определя като престъпление придобиването и държането на наркотични вещества, като предвижда по-тежко наказание за високорисковите наркотични такива, каквато е марихуаната.Глобите са от 1000 до 20 000 лв. и лишаване от свобода от 1 до 8 години. В случаите на разпространение присъдите са по-високи.
 

c