Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Добрич има официална статистика от средата на миналия век

140 години от началото на статистическите изследвания в България се отбелязват на днешния ден

Структура на статистиката в Добрич има от средата на миналия век. 17 са в момента служителите на отдел „Статистически изследвания Добрич“, който е част от Териториалното статистическо бюро – Североизток, със седалище във Варна. Сегашната структура е факт от 2015 година, когато в страната се оформиха 6 териториални бюра. Пред Про Нюз Добрич шефът на добричкия отдел Неделчо Василев сподели, че годишнината няма да бъде отпразнувана официално заради противоепидемичните мерки. Той поздравява служителите си и им желае здраве и професионални успехи.

На 25 юни 1880 година с Указ № 295 на княз Александър I е създадено Статистическото отделение при Министерството на финансите, а още през следващата година отделението прераства в самостоятелно Статистическо бюро. Така се поставят основите на държавната статистическа институция в България.

„Днес статистиката отразява процесите и явленията, които протичат в България и Европейския съюз. Непрекъснато се  засилва нейното значение в икономиката на знанието. За статистиците е важно да са уверени, че тяхната професия и резултатите от тяхната дейност са обществено значими и се ползват с доверието и признанието на обществото. Да работиш за информирания избор при вземането на решения на държавно, бизнес, академично или лично ниво е въпрос на отговорност и съпричастност. И статистиците уверено крачат по този път“, отбелязват от Националния статистически институт.

c