Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Агенцията по заетостта стартира проект за хора, останали без работа заради COVID-19

Агенция по заетостта стартира нов проект за подпомагане на работодатели „Заетост за теб”, съобщават от Бюрото по труда. Целта на проекта е да се предостави подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на вируса COVID-19.

Ще се подкрепят работодатели за наемане на безработни чрез осигуряване на субсидия за заетост.

Бюджетът на проекта е 160 000 000 лева, от които се определя национална квота в размер на 50 000 000 лева за приоритетно подпомагане на работодатели от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“.  Предвижда се и подпомагане на  работодатели, които попадат в останалите допустими сектори, като те са разпределени на квотен принцип по общини и окрупнени на ниво област, съгласно равнището на безработица, броя на новорегистрирани безработни лица след 13.03.2020 година и брой работодатели в съответната община.

След стартирането на проекта „Заетост за теб”, работодателите ще заявяват работни места по електронен път, чрез подаване на електронна заявка. Заявлението и всички придружаващи приложения ще бъдат активни на официалния сайт на Агенцията по заетостта. 

c