Общество

25 юни – Международен ден на моряка

Международният ден на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се празнува всяка година на 25 юни. През август 2016 г. в сила влиза и Морската трудова конвенция (MLC 2006), която осигури права и защита на работните места на моряците по света.

Целта на днешния ден е да подчертае важността на тази професия в световен мащаб и значението й, за просперитета на световната търговия.  Днес е моментът да изкажем благодарност на всички морски хора, без разлика на пола, които ни носят 90% от това, което използваме в ежедневието си. В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството.

Правилният правен термин, с който се обозначават лицата, които извършват дейност на кораб или дейност, непосредствено осигуряваща плаването на корабите е „морски лица”. В разговорния език се употребява думата моряци. Наименованията на длъжностите съществуват от дълго време, докато правният термин се появява по-късно и постепенно. Международно признати правила по отношение на морските лица са наложени едва след учредяването на Международната морска организация през 1948 г.

Морските лица могат да бъдат мъже и жени.

Принципите, по които се определят изискванията към морските лица в различните страни, са еднакви. Но въпреки това, в отделните страни има различия в наименованията и в някои детайли на изискванията. Има и ограничения за назначаване на морски лица, обучени от друга страна или граждани на друга страна.

Терминът „морски лица” и документите, които го регламентират, се прилагат както в морското, така и в речното и езерното корабоплаване.

Във военното корабоплаване съществува определена специфика в наименованията, функционалните задължения и правилата за дейността на моряците.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *