Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

100 милиона лева ще получат фермерите по извънредната помощ COVID-19

Министерство на земеделието предлага да се разработят три подмерки за компенсиране на земеделските стопани и предприятия, преработващи селскостопански продукти, по извънредната помощ COVID-19, съобщават от ведомството.

Идеята е обсъдена на видеоконферентна среща на заместник-министрите на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации. На нея бяха обсъдени условията за допустимост за отпускане на  допълнителни средства  на засегнатите сектори от пандемията.

Зам.-министър д-р Лозана Василева припомни, че програмирането на извънредната мярка COVID-19 стана възможно по инициатива на България,която бе подкрепена в хода на преговорния процес от всички страни-членки на ЕС. „Тя ще бъде в размер на до 2% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Предвиждаме по мярката да се задели ресурс от около 100 милиона лева. Таваните на финансовата помощ за земеделските производители е до 7 хил. евро, а за предприятията е до 50 хил. евро“, подчерта още тя. По думите й, с тези средства ще се компенсират разходите за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията.

Заместник-министър Вергиния Кръстева  заяви, че  се работи в посока, мярката да е лесна за кандидатстване от страна на земеделците, а също така и за прилагане от страна на администрацията. Тя допълни,че по този начин финансовият ресурс ще стигне бързо до нуждаещите се земеделски стопани.

c