Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Вече е възможна и онлайн справка за наложена глоба на пътя

Наложените глоби и влезли в сила наказателни постановления ще бъдат качвани в Портала за административни услуги на МВР

Новата е-услуга ще е достъпна от 24 юни 2020 г., а проверката ще може да се извършва по номер на свидетелство за управление и ЕГН

От 24 юни гражданите ще могат да правят справка чрез Портала за административни услуги на МВР за невръчени им наказателни постановления (НП) и електронни фишове. До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“ (https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index), при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, всеки ще иам възможност да провери по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления  и/или електронни фишове, уточниха от МВР.

Както и до този момент, при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба:

  • бива извеждан списък с неплатени задължения, с осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР.
  • Другите възможности за заплащане задълженията са:
    • чрез терминално устройство в структура на МВР
    • банков превод, пощенски запис
    • интернет банкиране
    • каси за парични преводи
    • чрез КЕШ-терминали

От 24 юни при наличие на невръчени НП и електронни фишове на екрана на компютър или мобилно устройствоще се визуализира информационно съобщение за това, информираха от Вътрешно министерство.

Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата наложена с административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове.

вход в Портала / МВР
визуализиран достъп / МВР

Какви са двете стъпки

Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено „Пътна полиция“, като след връчване може да бъде заплатен веднага чрез ПОС-терминал на място или Портала.

Налични са и останалите възможности за плащане - по банков или чрез КЕШ-терминал.

За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети ЛИЧНО звеното на „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес, обръщат специално внимание на това от МВР.

c