Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Омайващият аромат на липа се носи във въздуха над Добрич

Добрич ухае на липа. Омайващият аромат се носи във въздуха над града. Особено осезаем след дъжда. Липови дървета има основно в централната част, където упойващата миризма е навсякъде - в парка, на всеки ъгъл и под всеки прозорец.  

Вълшебната омая на красивото и благодатно дърво е превзела въздуха, а чрез него природата ни е дарила с нежност, лиризъм и лек за много болести.

Обичайно месецът на липовия аромат по улиците на Добрич идва и с гледката на цели фамилии роми, които събират цветове с метли от земята. До момента има две постъпили заявления за събиране на липов цвят в Добрич, съобщиха за Про Нюз Добрич от кметството в отговор на отправено запитване. От там посочиха, че позволителните за лечебните растения се издават от Община град Добрич. В тях се вписват срокът, за който важат, както и мерки и забрани, които лицата трябва да спазват при събирането на билки.

Позволителните са два вида: за събиране на липов цвят и плодове от конски кестен. Таксите, които се заплащат, са определени в Наредбата за администриране и определяне на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич. За липовия цвят се заплаща 0,03 ст. на кг, а за плодове от конски кестен - 0,05 ст. на кг.

Не се изисква позволително за ползване при събиране на билки за лични нужди, посочват от Общината. В Закона за лечебните растения е регламентирано брането на билки за собствени нужди до 0,5 кг за цвят и до 10 кг - за плодове от конски кестен.

Липите, които бяха премахнати през миналата година, са с увредени стволове и фитопатогенни вредители/гъби, съобщават още от общинска администрация. Предвижда се компенсаторно през есенния сезон да бъдат засадени нови 500 дръвчета, допълват от там.   

У нас виреят 4 вида липи: едролистна, дребнолистна, сребролистна и червена. Но те често се кръстосват и лесно се създават хибриди и разновидности. Учените казват, пък и обикновените стопани са разбрали, че липата е невзискателна към климатични условия, та расте лесно и бързо. Дървото има дълъг живот - около 500-600 години.
През топлите юнски дни най-напред започва да цъфти едролистната липа, след нея се окичва с нежни бледожълти съцветия дребнолистната, бързо я следва хубавицата сребролистна липа и накрая разцъфтява червената. И така - 30-40 дни в лятната топлота се носи на талази, на талази приятният сладък липов аромат, упоява ни и ни създава лирично настроение.
Липовото дърво е много ценно, затова е и защитено от закона. Меката липова дървесина се използва за създаването на музикални инструменти, за дърворезби. Тя е наш приятел, съюзник на здравето ни.
Пчелите също обичат това медоносно дърво, събират пращец от цветовете му и така ние имаме късно кристализиращият липов мед, който е един от най-скъпите.
Липовият чай е полезен при простуди, при грипни състояния, защото съдържа много ценни слузни и дъбилни вещества, захари, етерично масло, каротин, витамин С и др. Той има дезинфекционно и противовъзпалително действие, сваля температурата, помага при възпаления на бъбреците и на пикочния мехур.
В ароматотерапията липовият цвят е добър за спокоен сън, за освобождаване на чувствата и успокояване на съзнанието. Употребява се и в парфюмерията.
В козметиката липовата отвара се използва за блясък и мекота на косите, като маска за успокояване и избистряне на лицето. Отварата от цветовете, сварени в оцет, помага и при косопад. Бани с липова отвара действат нервноуспокоително, а лапи от сварени съцветия помагат при ревматични болки и натъртвания.
Да побързаме да си наберем липов цвят от дървета, далеч от градския тежък въздух. Да го изсушим и ще имаме вкусен чай за трапезата, за отвара за гаргара при болно гърло. А ако наберем повече, можем да си напълним и ароматна възглавница за дълбок и здрав сън. Тя не само ще ни приспива, но и ще ни унася в нежни и сладостни сънища.
Не забравяйте и за една полезна и лесна за приготвяне напитка: 2 супени лъжици от липовия цвят се заливат с 500 мл. вряла вода и след като киснат един час, се прецежда. Тази напитка се пие вместо вода по 100 мл по време на ядене. Тя успокоява стомаха и помага за храносмилането.
Брането на липата е приятно, но трябва да се избират дървета в чиста среда, да няма замърсявания от бензинови пари, от прах. И да не се чупят клоните на дърветата, както постъпват недобросъвестните берачи, за да може и следващата година пак да берем липов цвят.

c