Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Нова книга: Балканският лъв

Екипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Балканският лъв" на Владимир Черноземски.

Балканската война. Българската армия освобождава Родопите. Получавайки сведения за приближаването на огромна противникова войска, Главното командване заповядва на 21-ви Средногорски полк да се оттегли от позициите си. Командирът подполковник Владимир Серафимов е поставен пред наглед нерешима дилема – дали да се подчини и да остави местното население на произвола, или да се съпротивлява с всички средства и с цената на много загубени животи?

Именно подвигът на „Средногорци“, останал в историята под името Родопската Шипка, е в основата на романа „Балканският лъв“.

Автор е Владимир Черноземски – внук на Серафимов, а вдъхновение за написаното той черпи от личния архив на дядо си.Книгата преплита по неповторим начин реалните личности и събития с художествените сюжети. Героизмът и страданията на българския войник са представени в контраст с интригите и разкоша, завладели софийския царски дворец. Романът ни сблъсква и с неизбежните житейски противопоставяния – любов и омраза, вярност и предателство, смелост и малодушие, пречупени през личната съдба на главните действащи лица.

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon .

c