Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

До 15 юли остава в сила Извънредната епидемична обстановка

До 15 юли ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната

Това прие кабинетът на своето редовно заседание, след внесено предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

"През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки, а ще заложим на тези, които прилагаме и в момента", каза здравният министър Кирил Ананиев. И подчерта, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и лична хигиена. Силно завишен ще бъде контролът. 

Министър Ананиев аргументира предложението си с факта, че след 9 юни има значително завишаване на болните от коронавирус. От 27 май до 9 юни средният брой на заразените е 26 души на ден. След това нарастват до 84 случая на ден, което било 3,2 пъти увеличение.

Според Ананиев, има завишаване в интензивността на заболяването, същевременно и скок на заразените медици.

"Към днешна дата те са 371 човека, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия, които са необходими". Той припомни, че това е вирус с неизвестен произход и все още създава сериозна опасност за здравето. Според него заразазоносител може да бъде не само болен човек, но и асимптомен преносител. Наред с това, все медицината не разполага с надеждна ваксина.

Министърът обяви, че няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива, а ще продължат да действат сегашните - забрана за влизане от отделни страни, маските на закрито, дистанционна форма на работа, забрана за масови мероприятия, разстояние от 1,5 метра, както и строг и повсеместен контрол.

снимка: кадър - NOVA

Премиерът предупреди, че ако хората не започнат да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, това може да доведе до повторното им затваряне.

"Мисля да подкрепим министър Ананиев. Проблемът е, че в света няма някой, който да ни каже кое е правилно. Виждате, че в Русия и във Великобритания чак през юли месец ще отварят ресторанти - неща, които ние вече направихме", заяви премиерът.

По думите му, мерките, които са предприети в страната дават резултат и поясни, че те са най-леките, с поетапно отваряне на всичко.

"Демокрацията е за дисциплинираните", заяви Борисов.

Той отбеляза и положителното в настоящата ситуация - увеличеният брой на изписаните и оздравели пациенти.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/276119093452896/
c