Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Само с билков венец ще отбележи Еньовден тази година аптека „Стария Добрич”

Лили Манова е магистър-фармацевт с дългогодишен стаж.  Позната е на гражданите на Добрич от аптека „Стария Добрич” в града, която се специализира в билкотерапия. Всяка година по Еньовден фармацевтите от аптеката организират тържество, с което отбелязват деня на билките, фармацията  и българското лекарство.

Еньовски венец, китка за здраве и ароматен билков чай посрещаха гостите през годините, деца представяха възстановка на традиционни еньовски ритуали, песни и танци огласяха чаршията на стария град.

За съжаление тази година слънчевото настроение на празника е ограничено заради положението с коронавируса. Само с венец от билки фармацевтите от аптека „Стария  Добрич”, която вече се намира на ново място – срещу т.нар. Таралежки, ще почетат своя празник.

„Еньовден е едни от най-цветните празници в българският календар и с удоволствие отбелязваме този ден години наред, но сега ше сме по-обрани в проявите”, споделя за  Про Нюз Добрич Лили Манова. „Ние сме специализирана за билки аптека и от дълги години разполагаме с „арсенал” от най-търсените и полезни такива в страната. Зареждаме ги ежедневно и се стараем да отговорим на потребностите на нашите съграждани” – допълва тя.

Оказва се, че най-търсените билки са липата, лайката и мащерката. Но всичко е въпрос на личен вкус и предпочитания, както и особености на организма.

А един от секретите на лечебните мехлеми, правени в аптека „Стария Добрич” е използването на невен, който притежава чудни качества по отношение на ефекта върху кожата при различни дерматологични проблеми. Той има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Мехлемът от невен е много подходящ при разширени вени, гъбички по краката, рани от измръзване или залежаване, а прясно изцеден сок от билката спомага за изчезване на старческите петна и грапави кожни образувания, но е необходимо по-дълго време да се третират местата.

Невенът е и своеобразен барометър, по който може да се ориентирате и за времето -  ако след 7.00 ч. сутринта цветчетата му останат затворени, значи през деня ще вали.

„От няколко години, когато пътувам по добруджанските пътища окото ми се радва и на друга билка - цъфналата лавандула. – споделя фармацевтът. „Тя е много екзотична, красива и важна във фармацията, в козметиката. Също се включва в различни билкови смеси, които са със седативен ефект. Един букет от лавандула на нощното шкафче ще радва не само окото, но и ще въздейства успокояващо след напрегнатия ден” – препоръчва Лили Манова и пожелава на всички добричлии най-важното за всички – здраве.

c