Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Придошла от полетата вода опустоши градините в Овчарово

Огромни щети нанесе падналият вчера дъжд в добричкото село Овчарово, научи Про Нюз Добрич от кмета Николай Николов.

Той обясни, че макар и пороен и силен, като количество не е бил много – в рамките на 26-27 литра на квадратен метър, бил и кратък. Водата дошла от полетата от към село Царевец, през нивите на Ломница и заляла Овчарово.

Водата беше толкова много, че отводнителният канал, който е дълбок около 2 метра и широк 5-6 метра, беше пълен догоре, обясни кметът. В целия си съзнателен живот той за втори път вижда канала пълен. Три от къщите са се наводнили, хората изкарали от мазите си постелки, балатуми, черги, килими.

Градините са абсолютно опустошени. Унищожени са краставици, пипер, картофи, домати, посочи Николов. По думите му в ниската част на селото всички дворове са залети. Помещенията за животни, пилета - всичко е в тиня.

За да опише бедствието кметът даде един пример. В най-ниското място на Овчарово преди да завали видял в двор 4 тона нацепени дърва. След дъжда нямало и една цепеница. Водата ги изкарала извън двора през вратника и ги вкарала в канала. Днес хората ходили да събират дърва по дигата на канала, успели да напълнят ремарке и половина.

Снимката и илюстративна

c