Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Предстои почистването на 4 участъка на дерето в Добрич, срокът е до края на годината

Община град Добрич сключи договор за почистване на участъци от корекцията на река Добричка. Избраната фирма след проведена обществена поръчка е „Танатос“ ООД. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от местната администрация в отговор на запитване за състоянието на т. нар. дере. Наши читатели алармираха, че то не е почиствано от години и се е превърнало в гора. Те се опасяват, че при сериозен валеж ще се повтори ситуацията с наводнението от преди 6 години.

На 21 юни, след падналия проливен дъжд предната вечер, на места водата в дерето бе стигнала критични нива, видя репортер на медията ни. На места дори бе преляла, това се виждаше часове след валежа.

В отговора си от Общината посочват, че услугата по почистване на участъци от корекцията на река Добричка с цел поддържане проводимостта на речното ѝ легло ще обхване следните участъци:

• Участък 1 - от стадион „Пионер“ до бул. „25-ти септември“ – L =1380 m;

•  Участък 2 - по бул.“Русия“ от бул. „25-ти септември“ до вливането на дере „Сердика“ (китайски магазин), включително подземен участък до църква „Св. Климент Охридски“ – L = 2400 m;

• Участък 3 - от приток „Сердика“ (китайски магазин) до мост при ул. „Поп Богомил“ - L =1050 m;

• Участък 4 - от ул. „Поп Богомил“ до ул. „Калиакра“- L =900 m.

90 процента от дейностите, които ще се извършват, са механизирани и 10 на сто - ръчни. Ще се почистят дънни наноси, обществената поръчка включва също натоварване и транспорт, събиране и товарене на битови отпадъци и растителност (дървета, храсти и паразитна растителност) от коритото на реката и в сервитута й. При изпълнението на поръчката извозването на земни почви (наноси), строителни, битови отпадъци и растителност (дървета, храсти и паразитна растителност) ще става до регионално депо при с. Стожер.

Срокът за изпълнение на договорираните дейности е до края на декември 2020 г.

c