Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Зрелостниците на Гимназията по туризъм в Добрич днес празнуват завършването си

Абитуриентите на  Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в 17.00 ч. днес ще се съберат пред „Стара къща”, след което ще дефилират по централната улица на Добрич – усмихнати и красиви в балните си тоалети. Ще може да ги видите и пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, а тържествената част от вечерта ще е в ресторант „Чифлика”.

Всички учители и служители на гимназията са получили покани за празничната вечер, организирана от младите хора и ще присъстват на незабравимото тържество, сподели за Про Нюз Добрич Нели Апостолова, директор на гимназията.

„С голямо удоволствие ще споделим празничните мигове с децата, които преди години пристъпиха плахо през прага на училището и сега са уверени, красиви младежи и девойки!”

Зрелостниците от Випуск 2020 на Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ тази година са 82. Успешно се дипломират 78 ученика, а всички 82 ще вземат свидетелства за професионална квалификация. Анна Василева от 12 б клас е абитуриентката с най-висок успех, а още 10 ученика са с бал  5.50.

XII a клас – Хотелиери/ресторантьори с интензивно изучаване на немски език, класен ръководител Ангелина Митева

„Випуск 2020 на ПГТ е изпъстрен с много разнообразни като таланти и насоченост ученици - активни спортисти, бъдещи художници и писатели, танцьори, актьори и певци.”- разкрива заложбите на младите хора Нели Апостолова.

Над 80 % от тях ще продължат образованието си във висши учебни заведения, като традиционно се насочват към Университета по хранителни технологии в Пловдив и Икономически университет-Варна, където се усъвършенстват в  сферата на туризма. Академиите за кулинарни изкуства в София, Варна и Добрич също са сред предпочитаните висши учебни заведения.

XII б клас – Кетъринг, класен ръководител Анна Петрова

„Традиционната неразривна връзка на училището с Албена е от голямо значение за професионалното ориентиране на младежите”, смята директорът на гимназията.  „Всички абитуриенти са работили по един или два сезона в КК „Албена“, което им помага да се насочат към избрана професия. Тази година завършва първият дуален клас готвачи-12 г. Учениците се обучаваха по изключително успешния пилотен българо-швейцарски проект „ДОМИНО“. За 4 години  те получаваха стипендии (50 лв месечно), униформи и в 11 и 12 клас работиха в реномираните ресторанти на партньора ни „Албена“АД. След абитуриентския им бал ще продължат да работят като готвачи във фирмата” – споделя Нели Апостолова.

XII в клас – Готвачи/Сладкари, класен ръководител Бистра Георгиева

Повод за гордост са и две от ученичките от 12-г клас - Елеонора Ангелова и Тенжел Абилова, който миналата година спечелиха национален кулинарен конкурс. Заедно с момичетата от Бургас и Стара Загора, възпитаничките на ПГТ „П.К.Яворов” приготвиха четиристепенно швейцарско меню в специална тематична  официална вечеря „Кухнята на Швейцария“. Младите кулинари впечатлиха посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министър Таня Михайлова, представители на Централното координационно звено към Министерски съвет и други официални гости.

XII г клас  - Готвачи/дуална система на обучение, класен ръководител Марияна Шестакова

С много топли думи директорът на гимназията Нели Апостолова се обърна към абитуриентите, които тази вечер се  прощават с училището:

 „Скъпи наши деца, които пред очите ни се превърнахте в красиви и достойни девойки и младежи! Пожелавам Ви да следвате упорито мечтите си! Да сте здрави, да вярвате в себе си и да не се предавате! Обичаме Ви!”  

c