Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Розобер в Добруджа (+снимки)

За първи път тази година в Добруджа бе пресъздаден обичаят по прибиране на най-българския продукт - българката роза зо розовото масло.

Случи се в полето от китни рози край село Славеево. Във фотосесията, заснета от Photo Studio Effect, се включиха красивите добруджанки от танцов клуб „Пъстър хоровод“ в Добрич.

Фотографът Лилия Николова успя да запечата красивите добруджанки в полето от рози и да превърне всичко това в приказна феерия.

Доскоро Добруджа бе популярна с фотосесиите в житни полета, слънчогледови ниви, а през последните години и с лавандуловите фотосесии, които успяха да попаднат и в хитови продукции на Боливуд.

Розовите насаждения на СД “Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров”.

Както Про Нюз Добрич вече писа, компанията стартира процедура за био сертификация на насажденията си от 300 декара рози, а намерението е произведеното от розовия цвят масло да бъде сертифициран като био розово масло.

„Това е първата година за насажденията ни и като за начало сме доволни, имаше доста цвят. Пикът ни беше около 2-3 дни, в розовите полета работиха около 100 човека. Това е изключително трудна за прибиране култура – работи се сутрин от 5 часа и всичко се бере на ръка, защото още няма измислен комбайн за рози. И изваряването е трудно. Аз съм стояла до 3 часа през нощта, за да може да се извари маслото“, разказва управителят на компанията Венцислава Апостолова.

Около 340 кг цвят от декар е добивът, който управителката определя като добър за първата година от дейността.  Предстои да се намери пазар за маслото. „В момента почти няма търсене, а има доста количества, които са налични в България. Заради пандемията много от външните клиенти не правят заявки за тази година. Ние се опитваме да търсим пазар, пускаме запитвания“, казва Венцислава.

c