Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Най-много се печели от нелегална продажба на дизел в област Добрич

С над половин милиард лева е била ощетена държавната хазна през миналата година заради недекларирана продажба на горива. Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията, поръчан от Българската петролна и газова асоциация /БПГА/.

За 2019 година, недекларираните продажби на бензин и пропан бутан са в размер на около 5%, докато тези на нелегален дизел са 14%.

Данните за региона на Добрич са сходни с тези в останалата част от страната. Само от продажба на нелегален дизел, търговци са спечелили почти 110 милиона лева, при усреднена цена на дизела от 2.11 лв/л. Данните от проучването сочат, че на следващо място в сивия сектор на горивата в района е масовият бензин А-95. За 2019 година са засечени 13 066 452 литра нерегламентиран бензин, на обща стойност от малко над 23 милиона лева, при средна цена на горивото - 2,15 лв/л. От представената в проучването информация е видно, че за 2019 година, общо 86 181 821 литра е нерегламентираното количество горива в област Добрич, включващо - бензин, дизел, пропан и метан ↓

Не е изненада, че с най-голям дял на нерегламентирани продажби са областите Благоевград, Бургас, Варна и София-област.

таблица - БПГА

"Подобно специализирано проучване досега не е правено. Данни за сивия сектор в бранша са обявявани от финансовото министерство преди време и според тях той достига 30%. Според различни изчисления, заради нелегалната продажба на бензин и дизел бюджетът губи годишно между 800 млн. и 1 млрд. лв. Делът на сивия сектор на пазара на горивата е в размер на половин милиард лева, заяви през тази седмица авторът на анализа Тихомир Безлов.

Според представените от него данни, загубата за бюджета, от неплатени акцизи и ДДС, е в размер на 505 милиона лева за 2019 г.

„Ако сравним легалния пазар на горива за 2019 г. - по данните на НАП, виждаме продажби от 7.5 милисрд лв. официално. При преизчислението се вижда че има още 1 милиард гориво, което е продадено без платени акцизи и ДДС. Загубите за бюджета от този милиард всъщност са въпросните 505 милиона сумарно акцизи и ДДС“, уточни Безлов.

В резултат от мерките предприети от държавата, секторът значително се изсветлява през последните години, каза Безлов. И за сравнение посочи 2018-а, когато делът на сивите продажби е съответно 18 на сто при дизела и 16 на сто при бензините.

Какво още е нужно и може да се направи

"Номер едно са ключовите области, където има рискови обекти, в които се нарушават системите за отчитане на нивомерите и касовите апарати." Според автора на изследването, изключително добра възможност в това отношение дава използване постъпващите данни от ТОЛ системата у нас.

Като мярка за изсветляването на сектора Светослав Бенчев от БПГА предложи още въвеждането на електронни касови бележки. Според него, "когато се извърши плащане, касовата бележка от една страна да се изпраща към Националната агенция за приходите, а от друга страна  - да се изпраща на смартфона на потребителя“.

Цените на бензина и дизела в България са сред ниските в ЕС, заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, при представяне на конкурентната среда в България, цитирайки данни на ЕК. 

В повечето случаи, България попада сред страните с най-ниските цени за продукт (без такси). "Когато цената не е най-ниска, е обикновено около средната", подчерта Бенчев. По думите му, най-голямата разликав на цените у нас, спрямо тези в останалите вропейски страни е около шест стотинки.

Данните показват, че средната цена на бензина в България през юни е 0,83 евро /с такси/. Във Франция през същия период цената му е 1,28 евро, в Гърция - 1,36 евро, Полша - 0,93 евро, Румъния - 0,87 евро. Средната цена за ЕС на бензина е 1,21 евро.

таблица - БПГА

Средната цена /без такси/ в България за бензин А-95 за юни е 0,33 евро. В Гърция е 0,39 евро, в Румъния - 0,37 евро. Средната цена за ЕС е 0,39 евро, сочат данните.

таблица - БПГА

През този месец, средната цена на дизела в България е 0,84 евро. Във Франция е 1,18 евро, в Гърция - 1,11 евро, в Полша - 0,94 евро, в Румъния - 0,91 евро. Средната цена за ЕС е 1,09 евро.

таблица - БПГА
таблица - БПГА

Въпреки постигнатото значително подобрение и постъпленията от продажби все още секторът на горивата генерира пет пъти по-големи загуби в сравнение с цигарената индустрия, сочат заключенията на анализаторите на проведеното проучване.

Графика - БПГА
c