Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден на всички именици с прекрасни имена - Асен, Аспарух, Крум, Румен, Румяна, Чавдар, Юлиан!

На втората неделя след Петдесетница Православната църква почита паметта на всички български светии, на  Св. мчк Юлиан Тарсийски, Св. свщмчк Терентий и епископ Иконийски.

През 1954 година Светия Синод на Българската православна църква постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявен за ден на Всички български светии.

Патриарх Кирил отслужва първата литургия за празника в столичния храм "Свети Седмочисленици". Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, която възстановява своето патриаршеско достойнство само една година по-рано – на 10 май 1953 г. От тогава Денят на Всички български светии има постоянно място в българския църковен календар.

Това е празник на ония, които увенчаха историята на нашия народ с венец от благочестиви и народополезни дела с жертвена любов и преданост и послужиха като импулс в душите на народа ни към чист, светъл и блажен живот.

Канонизираните за светци българи са 104. Дванадесет са българските патриарси или епископи, сред които Преп. Йоаким Търновски, Преп. Теодосий Търновски, Св. Евтимий патриарх Търновски, Св. Киприан Цамблак, преп. Ефрем Печки. Четирима са канонизираните български владетли - Св. княз Боян-Енравота, Св. Княз Борис Покръстител, Св. цар Петър Български, св. Йоан-Владимир Български. Трима са войните, а  осемдесет и седем  - канонизираните мъченици.

Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на История Славянобългарска. В този период е канонизиран и Св.Софроний Врачански.

Тъжно е, че на празника на св. Иван Рилски неговият манастир не са изпълва с народ. А те, българските светци, не са просто национални герои, с които трябва да се гордеем. Те са преди всичко молитвени ходатаи за всички вярващи ­ не само българи, но в цялата Вселенска църква.

Като си припомняме подвизите на българските светци, нека отправим топла молитва към тях, за да закриля и пази Бог от гибел българския народ и го изведе по пътя на доброто и светлината.

Освен паметта на всички български светии, на днешния ден Църквата отдава почит и на Св. мчк Юлиан Тарсийски.

Източник: pravoslavieto.com

c