Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Скъсана e язовирната стена на Залдапа след проливните дъждове вчера

Скъсана е стената на язовир Залдапа в община Крушари и водата прелива в язовир Абрит, който беше напълно сух и е три пъти по-голям от Залдапа. Засега няма повод за притеснение, но екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ е на място, за да следи промените. Това съобщи пред репортер на Про Нюз Добрич директорът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Дарин Димитров.

Язовир Залдапа прелива, щети от пороите в Крушарско

Както по-рано съобщихме, от вчера, екипи от служители на “Напоителни системи” – клон Варна, наблюдават водоемите на територията на общината. По подадена информация от държавното дружество, падналите валежи в последните дни са напълнили язовир Залдапа, чиято стена не е издържала налягането и се е скъсала. Водата се оттича в язовир Абрит, който от години е сух.

Специалистите са категорични, че опасност за населението и инфраструктурата на територията на община Крушари няма, тъй като самият язовир Абрит има каверна и голяма част от водата директно попива.

Към обяд днес – 20.06.2020 г., все още оттичащата се вода от Залдапане е достигнала до язовирната стена на Абрит. Вода тече и по дерето, което е с добра проводимост. На място се извършва постоянно наблюдение.

Краткият, но интензивен валеж в късните следобедни часове на територията на община Крушари, нанесоха поражения в три от селата в общината – Александрия, Коритен и Абрит. По данни на кметовете на населените места количеството паднал дъжд е било около 40 л/кв. м. Пороят е нанесъл поражения в дворовете на къщите, има унищожени посеви. Някои къщи са били наводнени и служители на РДПБЗН са се отзовали на сигнали за отводняване. Няма пострадали хора и животни.

Потоп „удави“ село Абрит в област Добрич

Пороят е завлякъл тиня и кал по републиканската пътна мрежа, която днес се почиства от наносите за осигуряване на нормата им проходимост, каза ръководителят на Областно пътно управление.

При извършената през 2019 година проверка на язовирите в област Добрич от Комисия, назначена със заповед на Областния управител  е констатирано, че те са с ниска степен на риск.

Снимка: Архив

c