Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Митрополит Йоан освети параклиса в село Калина

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклисa от гръцки тип в село Калина, посветен на светите равноапостолни царе Константин и Елена. В съслужение с архиерея бяха свещеник Петър Димитров, председател на църковното настоятелство при параклиса и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Множество жители взеха молитвено участие в празничния ден.

Сред официалните лица, които присъстваха на богослужението бяха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и кметският наместник на село Калина Деян Иванов.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите, припомняйки житията на светите равноапостолни царе, на които е посветен новият молитвен дом. Архиеят отбеляза, че днес е един емблематичен ден, защото честваме паметта на преподобен Наум Охридски, един от лика на светите Седмочисленици.

Негово Високопреосвещенство благодари на всички ктитори, дарители и спомоществователи и благопожела на всички жители: „Бог да пази всички вас от беди, злощастия, скръбни обстоятелства и да ви дарува сили!“

Кметът на Община Генерал Тошево поздрави всички с празничния ден. Той подари три книги на митрополит Йоан, посветени на 3 годишнини, които се навършват през годината - 60 години от обявяването на град Генерал Тошево за град, 80 години от Крайовската спогодба и 140 години от рождението на Йордан Йовков, учителствал в общината в продължение на години. Той подари и икона за храма с лика на Божията Майка с благопожелание Света Богородица да закриля селото. От своя страна председателят на храма изрази своята благодарност на всички за доброто дело, постигнато с общите усилия на мнозина и прикани присъстващите да си вземат за благословение от приготвения благодарствен дар.

c