Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Министерството на туризма опрости 75% от концесионната такса за плажа на Албена

„Държавата има много силни ходове да подпомогне бизнеса, най-вече с финансовите възможности, които ще получим от Европейския съюз“, заяви изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев.

По думите му, изключително голямо предимство за България е субсидирането от държавата с 35 евро на седалка на чартърните полети, които водят туристи у нас – подпомагане, което досега не е правено и което ще важи и за следващите две години. Станев смята, че в тази криза ще си проличи силата на ЕС.

Изпълнителният директор на курорта счита, че голяма помощ комплексът получава и от факта, че годишната концесионна такса за плажа се намалява с около 75%. Концесията бе подписана в началото на тази година за срок от 15 години.

„За първи път ни се опростяват около 75% от концесионната такса, което възлиза на около 1,6 милиона лева. Предвид че вече сме я платили, дефакто това ще бъде изпълнено през 2021 година. Реално таксата, която трябва да платим догодина, ще бъде около 300 000 лева и за това имаме подписано споразумение с министерството. Това е голяма помощ“, заяви Станев и допълни, че изключително голяма подкрепа е и схемата 60/40, която облекчава изплащането на заплатите.

На наемателите си от Албена АД са предложили договори за догодина, а на някои - за две години напред. „Ние почти всички пари сме ги събрали. Те са в момента в много тежко положение, но няма да плащат за догодина. Може би държавата би им платила наемните задължения от фондовете на ЕС, защото в някои европейски държави това се прави и така истински ще се подпомогнат тези малки фирми“, добави Красимир Станев.

c