Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Експерт: Хората с кръвна група А прекарват по-тежко COVID-19

"През последните месеци се натрупа информация, че има връзка между кръвните групи и тежестта на заболяването от коронавируса. Хората с кръвна група "А" се нуждаят от повече кислород и затова те прекарват болестта значително по-тежко, отколкото тези, които са с кръвна група "0", при които необходимостта от оксигенация е по-малка."

Това разкри имунологът акад. Богдан Петрунов по време на гостуването си в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според д-р Петрунов, ходът на болестта зависи и от генетичната характеристика на всеки един пациент.

Експертът счита, че т.нар. разпускане на ограничителните здравни мерки заради икономиката, както и напрежението сред хората заради наложените няколкомесечни ограничения, водят до очаквано увеличаване броя на случаите.

Акад. Петрунов подчерта, че според него спазването на мерките - особено носенето на маска в закрити помещения, в градския транспорт, в закритите помещения, е задължително.

"Когато има хора без маски, това обезсмисля и усилията на другите да се пазят."

Д-р Петрунов сподели, че защитава тезата, че топлото време едва ли ще помогне в битката срещу заразата, давайки за пример трудната ситуация в Бразилия, където в момента има огромен брой заразен, бони и смътни случаи.

"Това е нормалният ход на болестта - увеличават се случаите, така е и в целия свят. Увеличават се случаите и в двете Америки, в Северна и Южна Европа. В Африка тепърва започват да се развиват нещата, епидемията е все още в ход и е трудно да се предвиди нейното развитие", сподели имунологът.

Той съобщи, че резултатите от проведените до момента изследвания показват, че процентът на хората, създали антитела след болестта, не е висок.

Акад. Петрунов сподели, че не изключва разпространението на болестта в България да се увеличи - от тип "огнища", към по-широк периметър на заразата. "Много лесно може да се излезе от този модел, защото сме малка страна и заразата лесно може да прекрачи от клъстер на клъстер."

Снимка - кадър bTV

c