Водещи новини Общество

Добрич помни ужаса от потопа през 2014 г. (+видео)

Ужасът на нощта на 19 срещу 20 юни 2014 г. още не е забравен.
Над 50 метра бе разливът на водата по бул. Русия.  На 20 юни 2014 г. Добрич осъмна в ужас – придошлите води на река Добричка бяха залели парка и ниските части на града. Те отнеха живота на 62-годишния Сюлейман Ифраим и оставиха десетки семейства в Добрич без домове. На места водата стигаше до метър. В сутрешните часове приливната вълна заля и района на Хуманитарна гимназия. За броени часове хората загубиха имущество за хиляди левове. Месеци след това те чистиха домовете си от залялата ги с водата кал и мръсотия. На някои се наложи да съборят срутените си домове, за да започнат да ги строят наново от основи.

356 души бяха евакуирани от наводнените им домове и с дни нощуваха в кризисния център, докато го имаше, или при близки и приятели. Някои спяха в колата си, защото вече нямаха дом.
Над 740 домакинства претърпяха щети в резултат на бедствието, над 2500 души са пострадалите. Десетки останаха без покрив, след като къщите им се срутиха или станаха опасни за обитаване. Стотици загубиха покъщнината си, документи. Бизнесът в Добрич претърпя щети за милиони.
Шест години по-късно добричлии още не могат да се отърсят от преживения кошмар. 

Припомняме трагедията отпреди шест години с видео, заснето от журналиста Николай Мирчев. Шест години след потопа той написа: „Дано днес, 6 години по-късно, съответните институции да са си свършили предварителната работа, за да не се стига отново до наводнение на десетки домове, магазини, детски градини. Стотици автомобили бяха залети от вода и кал, за да станат неизползваеми. Хиляди хора, мъже, жени и деца бяха стресирани от случилото се и години наред посрещат със страх всеки дъжд. За управниците – сложихте ли си обеца на ухото?!“

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *