Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Астрономическото лято настъпва тази нощ, утре - частично слънчево затъмнение

Според астрономическия календар за 2020 година, на 21 юни в 00:43 ч. настъпва астрономическото лято. Тогава е и лятното слънцестоене. Но, за разлика от други години, най-дългият ден в годината е днешният – 20 юни, когато  продължителността на деня е 15 часа 19 минути, а нощта е най-късата – по-малко от 7 часа.

Още първият ден на лятото ни поднася  и частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава между 6:45 ч. до 12:34 ч. в неделя – 21 юни, а апогеят му ще е в 9:40 българско време. Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан са местата, откъдето то ще се вижда най-ясно.

Нощта на лятното слънцестоене от древни времена се е смятала за магична  - извършвали са се ритуали за сила, здраве и любов. Казват, че и сънищата са пророчески. Наберете билки, които харесвате, и сложете девет от тях под възглавницата си. Преди да заспите, задайте въпрос и си пожелайте да сънувате отговора му.

Древна легенда разказва, че папратът цъфти през нощтта на слънцестоенето – който види това, ще намери личното си щастие. Но, за да откъсне билката, ще трябва да се пребори със зли духове.

В българската традиция Лятното слънцестоене се чества с голям празник – Еньовден (24  юни).

c