Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Токсично вещество е причина за мъртвата риба във водоема край село Жегларци

Натравяне с токсично вещество е причината за измрялата риба в язовира в с.Жегларци, съобщават от община Тервел. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, голямо количество мъртва риба бе открито във водоема на 14 юни.

Ръководството на общината се обърна към Областната дирекция на Агенция по безопасност на храните в Добрич за извършване на проверка по случая. Бяха взети проби за изследване. Установено е, че става дума за токсично вещество. Служители на общината , със съдействието на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ , с помощ от земеделската кооперация в с.Жегларци и под надзора на официалния ветеринарен лекар на района извършиха прочистване на язовира от мъртвата риба и загробване на същата.

Язовирът е общинска собственост, не е бил отдаван за ползване от концесионер и не е давано разрешение за зарибяването му. Той е малък, създаден е като водоем за ползване на вода за селскостопански нужди преди десетилетия. В него се оттича и водата, която тече от селската чешма, намираща се на метри от язовира. Обръща се внимание на гражданите, че всяко ползване на чешмата, при което се влага някакво токсично вещество и в бъдеще може да доведе до отравяне на обитателите на естествената екосистема на този язовир.

Общината апелира за съвестно отношение към природните ресурси и към отговорно отношение.

c