Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Директорът на БЧК в Добрич: 3 000 души бяха засегнати от наводнението през 2014 г.

Този ден няма да го забравя. Така започна разказа си за голямото наводнение в Добрич преди 6 години директорът на Областния съвет /ОС/  на БЧК д-р Артюн Еринозов.

Той сподели, че в 23 часа на 19 юни разговарял с директора на БЧК във Варна, която вече е била наводнена. „Разговарях с нея и й предложих помощ от нас. Обясних й, че ние сме в готовност да се притечем на помощ на Варна. Разделихме се с нейното пожелание: „Дано да не се случва нищо при вас”, разказа д-р Еринозов. Той изгледал последните новини, в които имало кадри от наводнението в кв. „Аспарухово” и си пожелал в Добрич всичко да е наред.

Между 4 и 4.30 часа директорът на БЧК получил обаждане от началника на сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев, който го информирал, че ще се събира Оперативният щаб. Д-р Еринозов живее на петия етаж на ул. „Дунав” 24. По това време нямало ток, погледнал през прозореца и видял нещо зловещо – „продължаваше да вали, пищяха аларми на автомобили, лаеха кучета, колите просто играеха в многото вода и се блъскаха една в друга”. Директорът на БЧК слязъл до втория етаж, където се били  събрали съседите му. Един от тях – Георги Гроздев, му казал, че не може да излезе, защото водата на първия етаж е стигнала до пощенските кутии. Д-р Еринозов се обадил на Жулиян Минев, че няма как да се придвижи и той му обещал да изпрати фадрома. Тя обаче не нямало как да стигне до Дунавите заради многото вода.

Около 5 часа лекарят решил да излезе. Преди това съпругата му приготвила чорапи и бельо в найлонов плик. Преди де излезе съседът Гроздев му подал една тояжка и му казал, че ще му трябва. Д-р Еринозов успял с много труд да отвори металната входна врата и да излезе навън. „Пред входа водата беше до кръста и аз се потопих в нея. Опипвайки с тоягата, защото нищо не се виждаше, успях да стигна до тротоара – на около 5-6 метра. Вървейки съм попаднал на пътя, където имаше шахта. Капакът се беше надигнал и с тояжката попаднах в кухо място, където имаше вода. Успях да преодолея шахтата, в краката ми се блъскаха бутилки с безалкохолни напитки, кутийки с бира от „Лидл”. Имаше цяла хладилна витрина...”, разказа д-р Еринозов.

Той успял да стигне до блок, където водата се била оттеглила. Видял, че пред „Кауфланд” работници вече слагали чували с пясък, за да спрат водата. Излязъл на по-сухо място и към 6 пристигнал в сградата на БЧК. Извървял разстоянието от дома си до там за 40 минути, при положение, че по принцип го изминава за 7-8 минути. Лекарят отново се връща към водата: „Тя беше много мътна, имаше течение, което те удря в краката заедно с кутийки, греди, дъски. Тинята беше много лоша, човек можеше да се подхлъзне и за това много ми помогна тояжката на Георги Гроздев”.

Д-р Еринозов разказа, че в ситуацията БЧК е трябвало да реагира много бързо със собствени сили и средства – да мобилизира Доброволния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи /ДЕРБАК/, всички служители, включително и на Центъра за обществена подкрепа, който е към милосърдната организация и доброволци. Сутринта е започнало организирането на Кризисен щаб и разгръщането на лагер със 100 легла за бедстващи хора в Спортен комплекс „Простор”.  Около 11.30 часа започнали да идват първите потърпевши, които били насочвани от Общината. Наред с  хора от Добрич започнали да постъпват и жители на община Добричка, където са били засегнати 9 села. „Голяма част от тези хора бяха без никакви документи – разказа д-р Еринозов. – Имаше, като ден днешен си спомням, възрастни без документи, защото водата ги беше отнесла, къщите им бяха наводнени, а ние трябваше по някакъв начин да ги идентифицираме”. Директорът на БЧК разказа, че първата им задача била да стоплят хората, защото те били с мокри дрехи, да им дадат одеяла, чаршафи, да ги настанят. В един момент приетите в Кризисния лагер достигнали 70-80 души, сред тях и доста деца. Лагерът просъществувал около седмица.

На втория ден след наводнението в Добрич пристигнал Ясен Сливенски – директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията” при Националния съвет /НС/ на БЧК и с него бил направен план как да продължи помощта от организацията. Поискана била помощ от други областни съвети на БЧК от страната. Получена била такава още на третия ден - от Националния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи, от областните ДЕРБАК от Благоевград, Пазарджик, Русе, Силистра, Разград, Шумен. Те пристигали по график и помагали в продължение на две седмици. В същото време чрез медиите била подадена информация за нуждите и на третия ден започнали да идват камиони в Добрич – най-вече с минерална вода и предмети за бита. Допълнително областни организации на БЧК, които не били изпратили свои служители тук, организирали помощи за пострадалите от Добрич.

През втората седмица се оказало, че трябва да се прави оценка за претъпените щети на много хора. Според д-р Еринозов около 3 000 души от Добрич и община Добричка са били засегнати по някакъв начин от наводнението. Като домакинства са били около 900. Вече е бил изграден Обществен съвет към Общината, който е прецезирал подадените заявления за подпомагане. Д-р Еринозов припомни, че бе отправен национален апел в подкрепа на пострадалите от наводненията от Добрич и Варна, по-късно към тях бяха присъединени и областите Велико Търново, Враца и Бургас. През третата седмица след пороя започнало и самото подпомагане на засегнатите. Прецезирано е било, по степен на засегнатост, на кои домакинства какви суми да бъдат отпуснати. От Националния обществен съвет превели част от средствата и е започнато раздаването им. Това подпомагане, продължи до есента, сподели д-р Еринозов.

Директорът на БЧК припомни, че на втория ден след наводнението Добрич бе посетен от президента Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева, представители на ръководството на НС на БЧК.

c