Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

36 абитуриенти на СУ „Димитър Талев” - Добрич днес празнуват завършването си

Зрелостниците на СУ „Димитър Талев” в Добрич тази година са 36. Те са от профилираните паралелки по „Информационни технологии” и „Софтуерни и хардуерни науки”.  Випускът има 5 пълни шестици на матурите. Две от тях са на Стелиян Димитров – едната на задължителен изпит по втори предмет, който той е избрал да е химия, а другата е на трета матура по биология, която е държал по желание.

Още трима от завършващите възпитаници на „Талев” са с много високи постижения през учебната годината. Венетка Петрова и Матей Матеев се представят отлично на областния кръг на олимпиадата по Български език и литература, а Мартина Стоянова - на областния кръг на олимпиадата по философия, както и на конкурса за есе „Откровено за съдебната система”.

„Добрата новина е, че нашите ученици не ходят на частни уроци и всички тези високи постижения, които имат, са благодарение на техния труд и създадените условия тук, в училище, където им предоставяме допълнителни часове. Те са абсолютно безплатни за тях и са за сметка на бюджета на училището” – сподели Весела Панчева – директор на СУ „Димитър Талев”.

По традиция мнозинството завършващи ученици на средното училище продължават своето образование. Ориентирани са предимно към българските висши учебни заведения в София, Варна, Велико Търново и Шумен – Софийски университет, Медицински университет, Медицински колеж, Технически университет и др.  Вече има и прието момиче в  Националния военен университет „Васил Левски” в гр. Велико Търново.

Тази вечер абитуриентите на СУ „Димитър Талев” ще се съберат пред „Стара къща” в 18.30 ч., ще дефилират през централната улица на града, ще се поклонят пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, след което ще се отправят към ресторант „Чифлика”, където ще е тяхната празнична вечер.

Освен ръководството на училището, зрелостниците са поканили и своите преподаватели от първи до 12-и  клас.

 „Голяма част от учениците започват от първи клас при нас и завършват тук. Така ние имаме шанса и благословията да проследим развитието на  всички онези усилия на целия ни екип от първи до 12-ти клас – и образователно, и ценностно, и личностно. Удоволетворително е да видим резултатите от труда си” – споделя Весела Панчева.

Тя пожела на зрелостниците от Випуск 2020 да не се спират пред предизвикателствата, а да ги приемат като възможност за развитие. Да знаят, че животът не винаги е това, което ни се иска, но точно това му е сладкото. Когато се сблъскат с някакви непредвидени обстоятелства, да успеят да ги надрастнат, да ги преодолеят. Така ще станат по-силни, по-добри,  по-човечни. „Пожелавам им да са здрави, да вървят уверено по своя път и да бъдат отличници в Академията, наречена „Живот” – са последните й наставления към абитуриентите.

Официалното връчване на дипломите ще се състои на 26-ти юни от 11.00 ч. в зала 411 на учебното заведение.

Снимка: Изпращане на зрелостниците в СУ "Димитър Талев" през 2019 г.

c