Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

19 юни - Ден на дарителя в Национален музей "Земята и хората"

Както всяка година от създаването си до днес, на 19 юни Национален Музей „Земята и хората“ отбелязва своя най-важен празник - Денят на дарителя. Датата, на която се отбелязва той не е избрана случайно. Националният музей  “Земята и хора” е създаден през 1986 година благодарение на щедрите дарения на 90 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и 65 институции и фирми чрез Националния дарителски фонд “13 Века България”. На този ден, през 1987 г., Музеят отваря врати за посетители, а повод за създаването му става именно едно дарение.

През 1985г., българският емигрант Илия Делев дарява на Фонд „13 века България“ уникална колекция от гигантски кристали, с единственото условие тя да бъде „неделима и експонирана в моята родина на подходящо място, отговарящо на нейната научна и културна стойност.“

Така колекцията попада в сградата на някогашния Софийски Арсенал, която не само се превръща в неин дом, но благодарение на новото си предназначение бива спасена от разрушаване.

През годините към Гигантските кристали на Илия Делев се добавят нови ценни експонати, които днес представят минерали от четири континента. Във фондовете на Музея влизат и много научни колекции – също дарения – на български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации.

Така за малко повече от 30 години, Национален Музей „Земята и хората“ се превръща в място за съхранение, изучаване и популяризиране на минералното богатство на Света и България.

Дарителството в България има далечни традиции, чиито корени трябва да се дирят още в годините на утвърждаването на българската държава. Като обществено явление то е уникално с универсални черти и същност, и се обуславя от историческите обстоятелства на своето време. Броят на дарителите на музея нараства с всяка изминала година , като частните лица са над 751, а  институциите и фирмите - над 2357.

Без своите дарители Музеят не би могъл да изпълнява толкова добре една от своите основни функции – разширяването и обогатяването на своите експозиции и научни колекции.

Източник: Национален Музей „Земята и хората“

c