Водещи новини - дясно Общество

В Добрич най-дисциплинирани за карантината в Североизтока

Най-малко дела за нарушаване на карантинните мерки са тези в Добрич, където има 22 досъдебни производства до момента. Това съобщават от Апелативна прокуратура /АП/ във Варна.

От там информират, че от началото на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция със смъртни случаи до момента АП в морския град е взела на специален надзор 476 досъдебни производства. С изключение на пет от тях, всички са образувани за нарушаване на карантинните мерки срещу разпространението на COVID-19 от хора, завърнали се от рискови страни – престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс /НК/. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Петте досъдебни производства, които също влизат в делата за престъпления по време на извънредното положение заради пандемията, са по член 326 от НК – за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразната болест.

Почти половината от общия брой на делата по член 355, ал. 2 от НК са

образувани от Районната прокуратура във Варна – 242. В Районната

прокуратура в Шумен наблюдават 71, а в Разград броят на тези дела е 67.

В Районната прокуратура в Търговище са образували 36, в Силистра – 38. Част от предадените на съд от прокуратурата лица за нарушаване на

задължителната 14-дневна карантина вече са осъдени.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *