Водещи новини Крими Общество

Прокуратурата: Няма основание да искаме постоянна мярка за хирурга с детското порно

Хирургът д-р Артур Полшиков е на свобода. Той беше задържан вчера рано сутринта от служители на ГД БОП, след като в иззетите негови 3 лаптопа бяха открити материали със сексуална експлоатация на деца.

„Няма основание да го задържаме. Той е неосъждано лице и с оглед данните за личността сме преценили, че разписаните мерки за неотклонение са достатъчни в случая. Наблюдаващият прокурор е преценил, че на този етап не е необходимо да направим искане до съда за постоянна мярка за задържане“, коментира пред Про Нюз Добрич районният прокурор Петко Тухчиев.

Прокуратура в Добрич привлече д-р Полшиков към наказателна отговорност по досъдебно производство, образувано за престъпление по член 159, ал. 4, във връзка с ал. 2 от НК, извършено като продължавано деяние. Освен това му е наложена забрана да напуска страната, както и парична гаранция в размер на 1000 лева.  

От Апелативната прокуратура съобщиха, че престъпната дейност на хирурга е била установена от отдел „Киберпрестъпност“ в ГД БОП, след като е засечен IP-адрес, от който се теглят и разпространяват файлове, представляващи сексуална експлоатация на деца, някои от които на видима възраст под 14 години. IP-адресът се оказва на отделение в добричка болница. По работните графици в отделението, списък на лицата с достъп до Wi-Fi-мрежата на болничното отделение е установен като извършител д-р Артур Полшиков.

Хирургът-педофил от Добрич разпространявал детско порно при нощни дежурства

Престъплението е извършвано в периода от 2 октомври 2019 до 29 февруари тази година чрез интернет, като лекарят използвал електронна система, чрез която разпространил порнографски материали с размер над 16 терабайта. При претърсване в дома му и в служебния му кабинет в добричката болница са иззети 3 лаптопа. На тях разследващите са установили 1,21 терабайта изтеглени порнографски материали и разпространени над 16 терабайта.

Роденият в Русия лекар, който е с двойно гражданство, е от девет години в България, а в МБАЛ Добрич от края на 2016 година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *