Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Акция на КАТ срещу малолетни нарушители и неправилно пресичащи

В ход е нова специализирана операция на полицията, насочена към контрол на пешеходците и движението на непълнолетни водачи на колесни превозни средства. Акцията ще е денонощна и ще продължи до 25 юни т.г., съобщават от МВР.

В рамките на операцията, пътните полицаи  ще следят за недопускане на пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места и/или при забранителен сигнал на светофарната уредба, както и за  управлението на мотопеди и други видове превозни средства, за които се изисква правоспособност съгласно Закона за движението по пътищата - с акцент върху ненавършилите 18 години неправоспособни водачи.  

Спрямо водачите на пътни превозни средства ще бъде осъществен контрол както за недопускане и отнемане предимството на пешеходци, неплатени глоби по ЗДвП, наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“, както и за управление на МПС без използването на обезопасителен колан/система, съответно предпазна каска.

Пътните полицаи  ще следят и за превоз на пътници, които са без поставени обезопасителни колани/системи, съответно предпазни каски, с акцент върху законовите изисквания за превоз на деца и за недопускане на двуколесни ППС в нарушение на разпоредбите на ЗДвП. Ще се следи и за недопускане на движение на велосипедисти по тротоарите, неизползване на светлоотразителна жилетка от водач на велосипед при управлението  извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, както и при управление на технически неизправни велосипеди.  

От КАТ отново напомнят, че велосипедистите са длъжни да използват светлоотразителни жилетки при:

  • управление на колело извън населените места
  • през тъмната част от денонощието
  • при условия на намалена видимост
c