Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

18 юни - Световен ден на филателията

На днешния ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия, която обединява всички запалени колекционери на пощенски марки. 

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. Парламентът на Великобритания законодателно закрепя новата концепция през 1839 г., а през 1840 г. са отпечатани първите в историята пощенски марки – „Черното пени“, на които е изобразена кралица Виктория в профил.

По-късно Световният пощенски съюз въвежда правилото, задължаващо на марките да се указва страната издател с латински букви. Великобритания, като първата в историята страна, използваща марки, е била освободена от спазването на това правило.

Пощенските марки носят в себе си история и култура. Така е и с българските такива. Събития и личности оживяват в миниатюрната живопис. Първите наши пощенски марки са  пуснати в обръщение през май 1879 г., като са имали номинал 5 сантима, тъй като все още не е съществувала българска парична единица. Цветовете на някой от тях са били силно чувствителни към вода и слънце. Днес, специални таблици, създадени от Научно-информационния център по филателия към Съюза на българските филателисти, показват всички възможни разновидности и куриози на българските марки, както и техните филателни оценки.

Много е лесно да се фалшифицират пощенските марки и не всеки би могъл да различи оригинала от фалшификата. Понякога, при отпечатването им се появяват и дефекти, които в последствие се оказват ефекти и правят марката много ценна и търсена от  филателистите. Такава  е пощенската марка "Обърнатата конница".

Серията "Изгледи и портрети" е пусната в обращение на 14 февруари 1911 и съдържа дванадесет стойности. В тази серия марката с номинал 50 ст. е с изображение на цар Фердинанд първи и синовете му -  княз Борис и принц Кирил. През 1913 в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо отпечатания текст и така се превръща в рядка ценност. В момента тя струва около 10 000 евро.

В наше време са известни едва около 30 такива марки, като всичките са клеймовани.

c