Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Сливенци си искат бившия кметски наместник. Общината: Има нарушения

Жители на село Сливенци излязоха днес на протест пред сградата на Община Добричка с искане да бъде върнат досегашният кметски наместник Рубиян Назиф. Те изразиха недоволството си от назначаването на Христо Петков на длъжността.

Пред журналисти Лиляна Петрова – председател на сформирания Инициативен комитет, съобщи, че е направена подписка в подкрепа на Рубиян Назиф, която е предоставена на кмета на Община Добричка Соня Георгиева, с копия до председателя на Общинския съвет, областния управител и Омбудсмана на Република България. Мотивите им са, че Христо Петков не е от Сливенци, а от село Овчарово, и се е регистрирал временно в селото, без да е негов жител. Протестиращите негодуваха също, че Христо Петков е пенсионер и допреди две седмици е бил служител на Община Добричка, а съпругата му е директор на детската градина в Сливенци.

Лиляна Петрова обясни, че досегашния кметски наместник е бил избран от съселяните си на предните местни избори. По думите й има нарушение в предаването на мястото от единия наместник на другия. Твърди, че в кметството е проникнато с взлом, а в същото време Рубиян Назиф е в Отделението по кардиология на болницата в Добрич, бил е 24 часа в Интензивен сектор. По думите на председателя на ИК хора са влизали и в дома на бившия кметски наместник и са го търсили като престъпник. Заяви, че за тези действия ще се обърнат към съда.

Протестиращите бяха категорични, че са доволни от управлението на Рубиян Назиф. Разказаха за случаи, в които през нощта с личния си автомобил е превозвал болни хора до болницата. На много хора е помагал, когато са искали да им прекъснат водата, той ги е защитавал.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева е в пълното си право да назначава, но ние имаме толкова млади и образовани хора, които могат да са кметски наместник, каза Лиляна Петрова.

Соня Георгиева се срещна и разговаря с представители на протестиращите. Изложи част от мотивите си за освобождаването на досегашния кметския наместник. Тя посочи, че Рубиян Назиф е съдружник и управител от 2010 година до настоящия момент в „Еко екс” ООД и  това обстоятелство не е отразено в декларацията му за имущество и интереси по Закона за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /ЗПКОНПИ/. Георгиева цитира Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който кметовете не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата си. Кметът на Община Добричка съобщи, че за срока на мандата 2015-2019 година е била налице несъвместимост и е следвало правомощията на кмета на село Сливенци да бъдат прекратени. Допълни, че той в момента не може да изпълнява длъжността кметски наместник поради наличие на органичния, заложени в Кодекса на труда, тъй като в момента е съдружник и управител в търговско дружество.

На 14 март 2016 година Рубиян Назиф в качеството на кмет на Сливенци сключва договор за наем на сгради и помещения с Миглена Демирова Петрова, с която живее на съпружески начала и имат две деца, сподели Соня Георгиева. Посочи, че е налице конфликт на интереси по ЗПКОНПИ. По думите й на 27 юни 2016 година тогавашният кмет издава заповед и сключва трудов договор с Миглена Демирова и я назначава за чистач в нарушение на Кодекса на труда. Кметът даде още един пример – на 1 юли 2019 година Рубиян Назиф в качеството си на кмет на Сливенци сключва договор за наем на сгради и помещения, общинска собственост, с „Назиф Трейдинг” ООД, съдружници в дружеството са Назик Назиф – негов брат, и Миглена Демирова. Според Георгиева е наличие на конфликт на интереси по ЗПКОНПИ.

Кметът съобщи, че посочи, че ще сигнализира институциите за установените нарушения. Рубиян Назиф е освободен от длъжността кметски наместник на 15 юни. Георгиева обясни, че настоящият кметски наместник не е пенсионер по възраст, а по реда на Закона за МВР. По думите й той е жител на село Сливенци. Аз съм поела пълната отговорност за решението, което съм взела, и ще нося последиците за това, заяви кметът на Община Добричка.

По отношение на твърдението, че е влизано с взлом в кметството Георгиева посочи, че Рубиян Назиф е бил уведомен, но тъй като отсъствал сформираната комисия е била затруднена да влезе в сградата. Наложило се със съдействието на органите на МВР да се отвори сградата и да се извърши опис. При направената проверка и приемането и предаването са констатирани изключително големи административни и други нарушения, каза още Георгиева. 

c