Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Трупането на опит е ключът към успеха, смята абитуриентът от ЕГ „Гео Милев” в Добрич Бурак Зия

Бурак Зия е възпитаник на Езиковата гимназия в Добрич. Бил е член е на Ученическия съвет в учебното заведение, а две години и негов председател. Представянето му на матурите е отлично  - пълна шестица на изпита по немски език и 5.72 по български език и литература.

„Много съм доволен от  постигнатите резултати. И не само от моите, а като цяло на випуска”, споделя Бурак. „За поредна година Езикова гимназия има много високи резултати на матурите, за което съм благодарен на нашите учители, които стоят зад тези постижения” -  допълни той.

Темата от трети модул на матурата по  БЕЛ -  „Чорба от греховете на отец Никодим”, се оказва препъникамъка за повечето зрелостници, смята Бурак. Въпреки предупрежденията на учителите, че не  е изключено тема от миналата матура да се падне отново, както той, така и съучениците му, наблегнали повече на другите автори и изключили Елин Пелин при подготовката си.

Младият мъж смята, че предизвикателствата пред учениците и учителите през последната година са били много. Първо ремонтът на сградата, който беше причина да се премине на трисменен режим на обучение, после пандемията с коронавируса, заради която преминават на онлайн обучение. Това накъсване  на учебния процес се е отразило както на учениците, така и на учителите. Но въпреки всичко е доволен, че всички са успели да запазят мотивацията си, да се справят с кризисните ситуации и да се представят много добре на матурите. Казва, че учителите са откликвали на всякакви въпроси, свързани с учебния материал дори в извънучебно време, за което им е безкрайно благодарен. Мъчно му е, че се разделят. Утре, когато ще е техният малко позакъснял абитуриенски бал, който сами са си организирали, се надява да се съберат с голяма част от тях, за да могат лично да им благодарят.

„Трупането на опит е ключът към успеха” – смята бъдещият студент. „Олимпиадите, на които съм се явявал през годините, ме научиха да съм спокоен по време на изпити. И това е най-големият плюс за успешното ми представяне на  матурите. Когато си спокоен и сигурен в знанията си, когато изключиш стреса като фактор, няма начин да не се представиш добре” – заключва той.

Бурак споделя, че с успеха, който има в момента, може да бъде приет във всички университети, към които проявява интерес, но предпочита да кандидатства в чужбина. Подготвя се за кандидатстване във Виенски икономически университет в Австрия, специалност „Икономически науки” и се надява скоро да получи добри новини от там.

Снимка: Epix studio

c